Samfund

Instruktør bag film om Omar El-Hussein: Jeg blev truet med pistol

Manyar Parwani fortæller til TV 2, at han blev truet flere gange af folk, som vil tvinge ham til at stoppe filmprojektet.

Det vakte opsigt og skabte debat, da den 39-årige filminstruktør Manyar Parwani i september gik i gang med at lave en film om gerningsmanden Omar El-Hussein, et halvt år efter terrorangrebene i København.

Nu fortæller filminstruktøren til TV 2, at han er blevet truet flere gange. Senest for et par uger siden på Blågårdsgade på Nørrebro i København, da Parwani blev omringet af tre mænd iført elefanthuer og truet med en pistol.

- Jeg får besked på, at jeg ikke må lave en film om Omar El-Hussein. Så diskuterer vi, og de spørger, hvad jeg synes om det, Omar har gjort. Jeg siger, at han ikke havde ret til at slå ihjel. Han har dræbt to mennesker, det kan jo ikke komme udenom. Jeg har kendskab til Koranen, for jeg var religiøs, da jeg var yngre. Så jeg siger, at de kan jo selv læse den. Så går de amok. Kalder mig vantro. En af dem trækker en pistol. Han spørger, om jeg ikke er bange for at dø. Så siger jeg nej, for jeg får flashback fra Afghanistan, hvor russiske soldater også truede med pistoler. Og jeg bliver vred, for jeg tænker, om jeg også skal flygte herfra, siger Manyar Parwani, som er født i Afghanistan, men flygtede til Danmark med sin familie, da han var 10 år.

Truet fem gange

- Det bliver meget personligt, når folk truer mig, når jeg ikke har gjort dem noget. Mine forældre har betalt den største pris. De har opgivet deres egne drømme for, at deres børn kan leve i frihed. Og så skal jeg stå her igen og være bange. Det har jeg bare ikke råd til. At de skal tage vores frihed fra os igen, siger Manyar Parwani, som husker at pistolmandens hånd rystede, og at de to andre hætteklædte mænd hverken sagde eller gjorde noget.

- Jeg kan se, det kommer bag på dem. Så går de, husker filminstruktøren, som ikke har meldt episoden til politiet.

Han fortæller, at han i alt er blevet truet fem gange siden september 2015. Og at han for et par måneder siden endte på skadestuen på Bispebjerg Hospital, efter nogen tog kvælertag på ham bagfra, og han besvimede.

Heller ikke dengang gik Manyar Parwani til politiet.

Har talt med 100 mennesker

- Jeg har aldrig meldt det til politiet. For i det øjeblik jeg gør det, kan jeg ikke ændre noget. Så tror de, jeg er deres fjende, eller at jeg arbejder for PET. Så vil drengene ikke snakke med mig, siger han.

For det er det, Manyar Parwari vil. Han vil have folk til at snakke og fortælle om Omar El-Hussein, så han kan lave en film, der fortæller hans historie. Og over de seneste måneder er det lykkedes Manyar Parwani at komme i kontakt med ca. 100 mennesker i miljøet, siger han til TV 2.

- Det er folk, som kendte ham. Og også folk, som ikke er radikaliserede. Folk, der har boet i nærheden og folk, som har kendt ham, da han var lille, fortæller han.

Omar El-Husseins forældre og bror er det dog ikke lykkes ham at få i tale.

- Finn Nørgaard var ikke bange

Manyar Parwani har valgt at dele sin seneste trusselsoplevelse på Facebook. Det har han gjort for, at andre ikke skal fortælle hans historie.

- Det var befriende, da jeg stod op i morges. Jeg følte mig lettet, fordi jeg har gået meget rundt med det alene. Men jeg vil også bare gerne arbejde i fred. Jeg vil gerne fremstå så ren som mulig, fortæller han og tilføjer, at han ikke er overrasket over truslerne. At han vidste de ville komme, og at han derfor brugte et par måneder til at overveje tingene, inden han valgte at kaste sig ud i projektet.

Nogle gange er han blevet træt og vred og har været tæt på at droppe filmen.

- Men så dukker Finn Nørgaard op i min bevidsthed.  (Filminstruktøren, der blev dræbt af Omar El-Hussein ved Krudttønden red.) Jeg har aldrig mødt ham. Men jeg har hørt fra hans nære venner, hvilket fantastisk menneske, han var. Han var jo ikke bange og han prøvede at stoppe Omar. Jeg har ikke lyst til, at sådan én som ham skal dø forgæves. De værdier, som ytringsfriheden står for, har jeg sindssyg meget respekt for. Den frihed må ikke krænkes.

Men manuskriptet er godt på vej, lover Manyar Parwani. For han har tonsvis af noter og scener og situationer at arbejde ud fra. Og han har fundet sin vinkel. Hvad det er, vil han ikke løfte sløret for. Men Manyar Parwani fortsætter ufortrødent, lover han. Og hans håb er, at filmen kommer ud engang i løbet af næste år.