Samfund

Svensk skat skyllet op på dansk strand i 30 år: Fortsat ingen forklaring

To amatørarkæologer har i en årrække fundet en stor del af 150 kobbermønter fra 1600-tallet, som er dukket op på Bjerregaard Strand på Vestkysten.

Mønterne stammer muligvis fra et svensk skibsvrag, og bliver udstillet fra den 30. januar i Nationalmuseets danefæudstilling, der går under navnet: ’Hvad mulden gemte’.

Det er to lokale skattejægere, der har fundet en stor del af mønterne gennem årene. Bent Anthonisen og Kurt Christensen bedre kendt som Guld-Kurt har været sammen om at finde de gamle mønter frem ved hjælp af metaldetektorer.

En skat med sådanne mønter bliver normalt fundet inden for kort tid. Men det er nu 30 år siden, at Kurt Christensen fandt de første mønter ved Bjerregaard Strand.

- En anden havde fundet mønter derude, så jeg købte en metaldetektor og begyndte at afsøge stranden og klitterne. Jeg kunne i perioder finde 10 ad gangen, mens der andre gange gik flere år mellem fundene, fortæller Kurt Christensen i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet. 

Bent Anthonisen stødte til senere, og nu danner de to skattejægere et hold, der jævnligt går på jagt på den jyske vestkyst.

- Vi er et lille hold, der går med detektor sammen, spiser Pinocchiokugler og diskuterer det, vi finder, mens vi spekulerer over, hvor mønterne kommer fra. Jeg tror selv, at de stammer fra et strandet skib, siger Bent Anthonisen.

Et højest usædvanligt fund

Fundet er ganske usædvanligt, det oplyser Lars Christian Bentsen, som er museumsinspektør ved Arkæologi Vestjylland.

- Kobbermønterne er dukket op siden engang i 1990’erne langs en strækning på mere end to kilometer ved Bjerregaard Strand, og med tiden er det blevet til en ordentlig stak mønter, siger han.

Det formodes, at mønterne kommer fra skibskassen på et strandet svensk skib, men museumsinspektøren kan ikke afvise, at der kan være en skat gravet ned i klitterne i det område, hvor mønterne er blevet fundet.

Mønterne har angiveligt været ombord på et svensk skib, som er forlist engang efter 1682, hvilket er dateringen på den yngste mønt i fundet.

Flere mønter at finde

Både finderne og Lars Christian Bentsen regner med, at der vil dukke flere mønter op langs kysten, og han opfordrer folk til at komme ind på museet, hvis de finder eller har fundet kobbermønter ved Bjerregaard Strand.

- Jeg er sikker på, at der ligger flere mønter og venter ude på stranden, men folk er ikke opmærksomme på, at grimme, grønirrede kobbermønter også kan være danefæ, når de indgår i skattefund. Derfor opfordrer jeg folk til at komme ind på museet, hvis de finder mønter langs Bjerregaard Strand eller har nogle liggende i kommodeskufferne efter en tidligere strandtur, siger Lars Christian Bentsen.

Nationalmuseet har erklæret mønterne for danefæ, og finderne har fået deres dusør udbetalt. Fra 30. januar – 31. december 2016 kan mønterne kan ses i Nationalmuseets danefæudstilling: ”Hvad mulden gemte”.