Samfund

Største undersøgelse nogensinde: Antidepressiv medicin kan føre til selvmord

Flere medicinalvirksomheder har tilsyneladende udeladt vigtige informationer fra deres rapporter til myndighederne.

Antidepressiv medicin skal gøre livet nemmere for dem, der kæmper med sorte tanker. Men ifølge den hidtil største, uafhængige undersøgelse på området, har medicinalvirksomheder bevist udeladt informationer om selvmord og selvmordstanker blandt deres forsøgspersoner.

Dermed får virksomhederne deres medicin til at se mindre farlig ud, end den er i virkeligheden.

Disse uoverensstemmelser så ikke tilfældige ud, fordi de i reglen var til fordel for lægemidlet.

Peter Gøtzsche, professor og direktør, Nordisk Cochrane Center

Det er Nordisk Cochrane Center i København, der har sammenlignet de færdige rapporter fra 70 forsøg med de rå data. I alt 18.526 patienter var en del af forsøgene. De 10.258 fik den rigtige medicin, mens resten fik placebo.

Selvmord blev ikke registreret

Den nye undersøgelse viser blandt andet, at en patient, der fik antidepressiv medicin i forsøgsperioden, begik selvmord. Men fordi han først døde efter fem dage, blev hans tilfælde ikke registreret. Firmaet bag medicinen mente nemlig, at han ved sin død ikke længere var en del af forsøget.

- Nu har vi påvist, at man heller ikke kan stole på de omfangsrige, hemmelige studierapporter, som firmaerne sender ind til myndighederne for at få deres præparater godkendt. Vi fandt alvorlige uoverensstemmelser mellem antallet af patienter med selvmordsadfærd, eller som begik selvmord, når vi ikke kun læste hovedteksten i rapporterne, men også nærlæste alle tabellerne og beskrivelserne af de enkelte patienter. Og disse uoverensstemmelser så ikke tilfældige ud, fordi de i reglen var til fordel for lægemidlet, siger Peter Gøtzsche, der er professor og direktør i Nordisk Cochrane Center, til TV 2.

Medicin virker ikke

Det har længe været kendt, at antidepressiv medicin er særlig skidt for børn. Her har medicinen ofte ingen effekt - eller også så skidt effekt, at barnet får lyst til at tage sig selv af dage. Men ifølge den danske undersøgelse er det samme altså gældende for voksne.

- Antidepressiver virker slet ikke på depression, når man spørger patienterne selv. Det er kun psykiaterne, der siger, at de virker, siger Peter Gøtzsche.

Han understreger dog, at man under ingen omstændigheder må stoppe med at tage antidepressiv medicin fra den ene dag til den anden.

Men husk, at man ikke må stoppe med at tage medicinen pludseligt. Det kan være farligt.

Peter Gøtzsche, professor og direktør, Nordisk Cochrane Center

- Men husk, at man ikke må stoppe med at tage medicinen pludseligt. Det kan være farligt. Man skal trappe langsomt ud, under vejledning, idet man kan udvikle alvorlige abstinenssymptomer, siger han.

I 2013 fik 441.000 danskere antidepressiv medicin.