Slut med kontanthjælp: Beboere bakker op om kontroversielt ghetto-forslag

Lejerbo kan sagtens f√• beboerne i Mj√łlnerparken i arbejde, lyder det fra to af de beboere, det drejer sig om.

Repr√¶sentanter for beboerne i det sociale boligbyggeri Mj√łlnerparken p√• N√łrrebro i K√łbenhavn er positivt stemt over for Lejerbos forslag om, at kontanthj√¶lpen skal sl√łjfes for alle beboere i det omstridte omr√•de, som til geng√¶ld f√•r en job- og uddannelsesgaranti.

Lejerbo vil nemlig være bedre til at hjælpe de tosprogede beboere ud på arbejdsmarkedet end jobcentrene, mener beboeren Salim, som selv står i spidsen for en indsats rettet mod de unge i den udskældte ghetto.

- Man har en pligt til at deltage, men for mange er det sv√¶rt at finde arbejde. Lejerbo kan hj√¶lpe med at l√łse de her problemer, for de kender folk her bedre end jobcentrene, forklarer han.

Sproglige problemer blokerer

Ogs√• Khadija Abdi, der er beboerrepr√¶sentant i Lejerbos bestyrelse, er positivt stemt over for forslaget. Hun er dog enig i vurderingen af, at mange beboere i Mj√łlnerparken har sv√¶rt ved at finde besk√¶ftigelse p√• egen h√•nd.

- Mange beboere vil gerne have arbejde, men de har sproglige problemer, de mangler netværk til at finde et arbejde. De er klar og leder efter job, men det er svært at skaffe selv, uddyber hun.

Helt konkret foresl√•r Lejerbo, at der over en ti√•rig periode indf√łres en s√¶rlig ordning for indbyggere i Mj√łlnerparken. I den periode skal alle voksne i bebyggelsen i arbejde eller have en uddannelse svarende til minimum 9. klasse.

Mange af beboerne kan eksempelvis udf√łre sm√•job i lokalomr√•det for b√łrnefamilier eller pensionister, lyder forslaget. Til geng√¶ld skal det v√¶re helt slut med at f√• kontanthj√¶lp, og g√łr man det, m√• man flytte, foresl√•r Lejerbo.

Borgmester: Interessant forslag

Besk√¶ftigelses- og integrationsborgmester i K√łbenhavn, Anna Mee Allerslev, betegner forslaget som interessant, men peger p√•, at det ligger t√¶t op ad den m√•de, som K√łbenhavns Kommune allerede arbejder p√•

Men hvis Lejerbo viser sig at v√¶re bedre til at l√łfte opgaven med at f√• beboerne i Mj√łlnerparken i arbejde, s√• vil hun ikke udelukke, at opgaven kan udliciteres.

- I og med at alle kommuner inklusive K√łbenhavn er ved at lave en turnaround p√• deres indsats p√• kontanthj√¶lpsomr√•det, s√• er et det, vi g√łr allerede. Det, som er den store forskel, som jeg forst√•r det, s√• er det Mj√łlnerparken, der skal st√• for det. Hvis de har bedre kontakter end os og kan bevise det, s√• er jeg ikke den, der siger, det skal v√¶re mig, forklarer hun.

Socialrådgivere: Svært at smide folk ud

I Dansk Socialrådgiverforening finder man også Lejerbos forslag interessant. Formand Majbrit Berlau peger dog på, at kontanthjælpsmodtagere i forvejen har pligt til at tage de job, de bliver tilbudt. Men hun hilser samtidig kreativiteten i forslaget fra Lejerbo for velkomment:

- Budskabet om at f√• aktiveret denne gruppe i job i lokalomr√•det kombineret med uddannelse har vi efterlyst i rigtig mange √•r, siger hun og understreger, at aktiveringen skal ske "p√• et retssikkerhedsgrundlag". Dermed vil det v√¶re sv√¶rt at smide beboere ud af Mj√łlnerparken og anvise dem en ny bolig, hvis de siger nej til job eller uddannelse via Lejerbo, s√•dan som forslaget l√¶gger op til.