Samfund

Politiet advarer: Du tror det er et uskyldigt billede - men det kan koste dig fængsel

Tænk dig om, inden du deler billeder, der kan kompromittere dine venner på Facebook eller andre steder, advarer politiet.

Det er nemt lige at fiske mobiltelefonen op af lommen og forevige et sjovt eller pinligt øjeblik i venneflokken.

Men hvis du senere offentliggør billedet eller videoen på eksempelvis Facebook, og en af sine afbillede venner føler sig trådt over tæerne, over at det, han troede var et privat øjeblik pludselig er offentligt, kan det give problemer. Og i sidste ende fængselsstraf.

Politiet advarer: Respekter persondataloven

Derfor advarer politiet nu på Facebook om, at man risikerer at bryde persondataloven, der beskytter retten til privatliv, hvis man ikke tænker sig om en ekstra gang, inden man trykker upload.

Det gjorde en 18-årig mand ikke, da han i januar sidste år delte et billede i en gruppechat på Facebook. Billedet viste to personer, som den unge mand netop havde haft sex med, og som han efterfølgende havde fotograferet mod deres samtykke.

Den ene person valgte at politianmelde den 18-årige, som efterfølgende fik en dom på 14 dages betinget fængsel, fordi han havde offentliggjort et billede, der vedrørte private forhold og som ikke vedkom offentligheden.

Gælder ikke kun nøgenbilleder

Det er dog ikke kun nøgenbilleder, man ikke må dele. Heller ikke overvågningsbilleder af tyve på spil i ens private hjem må deles, oplyser politiet.

Hvis man er i tvivl om, hvad man må og ikke må, når det handler om billeder eller film af andre, kan man læse mere hos datatilsynet her og her.