Medier fra hele verden på besøg: Alle kiggede mod Christiansborg i dag

CNN og BBC er blandt de medier, der er taget til København for at følge folketingsafstemningen om asylstramningerne.

En større forsamling af udenlandske journalister har forsamlet sig i den danske hovedstad tirsdag.

Årsagen er Folketingets afstemning om stramningerne i asylloven, som den seneste tid har fået stor bevågenhed i de udenlandske medier. Ikke mindst den del, der handler om at tage værdigenstande fra asylansøgere, har fået udlandets opmærksomhed.

Og det har altså fået blandt andet britiske BBC og amerikanske CNN sammen med flere internationale nyhedsbureauer til at sende journalister til København.

Et mønster bliver en fortælling

Men den store opmærksomhed mod Danmark er ikke noget godt tegn for vores omdømme i andre lande.

Efterhånden som flere medier bringer flere historier om det danske forhold til udlændinge, bliver historien om Danmark nemlig dårlig i udlandet.

- Det er ikke frikadellesagen, det er ikke smykkesagen eller annoncesagen i sig selv. Det er det, at der er et mønster - og så begynder man også at spejde efter disse ting. Så hver gang man ser noget om Danmark, prøver man at sætte det ind i det mønster, siger Mads Mordhorst, der er lektor på CBS og forsker i nationers brands.

- Når det mønster bliver en fortælling, så har vi et imageproblem. For der skal utroligt meget til at ændre et lands image eller et lands omdømme, så der skal rigtig meget til at gøre det godt igen.

- Hvor langt vi er, det er svært at sige. Men det, vi kan sige, er, at de internationale medier nu selv begynder at opsøge de her ting. Og vi er måske længere inde i den negative fortælling, end vi er klar over, for nu begynder medierne også at linke helt tilbage til muhammedkrisen. Det vil sige, at det er et mønster, som optræder over ti år.

Danmarks møgsager i udlandet

  1. Udlændingeministeriets annonce i udenlandske aviser

    Avislæsere og internetbrugere i Libanon kunne i september læse regeringens omstridte annoncer, der skulle dæmme op for asylansøgernes lyst til at komme til Danmark. 

    Annoncerne indeholdt oplysninger om de forringede vilkår for flygtninge og migranter, som Folketinget havde vedtaget.

    - Tonen i den danske annoncekampagne står i skærende kontrast til den linje, som nabolandene Tyskland og Sverige har lagt, hvor regeringerne har lovet at tage imod flere flygtninge fra det krigshærgede Syrien og appelleret til, at der kommer en mere fair fordeling af flygtninge i regionen, skrev Wall Street Journal om annonceindrykningen.

    Annoncerne, som alle er placeret på avisernes side fem, samt udgifter til et libanesisk kommunikationsbureau har kostet omkring 252.000 kroner, oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

  2. Smykkelovgivningen

    Regeringen lagde i et lovforslag op til, at myndighederne kan konfiskere asylansøgeres smykker til en værdi af over 10.000 kroner, hvis smykkerne ikke har affektionsværdi.

    Forslaget fik stor opmærksomhed i udlandet, og det endte da også på forsiden af International New York Times i januar.

    - Danmark, som en gang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder: Tænk jer om en ekstra gang, før I kommer hertil, skrev avisen.

    Også The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph giver spalteplads til de danske asylstramninger. The Wall Street Journal skriver blandt andet:

    - Den danske regering har sikret sig opbakning til et forslag om at konfiskere kontanter og værdigenstande fra asylansøgere til at dække nogle af omkostningerne for deres ophold. Det viser, hvordan mistilliden til flygtninge vokser på tværs af Europa.

  3. Studerende udvist for at arbejde for meget

    Den meget omtalte ”superstudent” fra Cameroun, Marius Youbi, måtte i januar forlade Danmark.

    Marius Youbi blev udvist af Danmark, fordi han har arbejdet mere end reglerne tillader ved siden af sine studier. Ifølge reglerne må udenlandske studerende kun arbejde 15 timer om ugen.

    Den historie nåede også udenlandske medier som The Guardian.

    - Skubbet frem af det højreorienterede Dansk Folkeparti, som fik 21 procent af stemmerne ved valget i juni, har Danmark strammet sin stilling i forhold til udlændinge mærkbart i de seneste år, skriver avisen.

  4. Svinekød i Randers

    Det er ikke hver dag, at afstemninger fra danske provinsbyråd når overskrifterne i store internationale medier, men det er ikke desto mindre, hvad der er sket for Randers.

    Afstemningen betyder, at alle kommunens daginstitutioner skal servere svinekød med jævne mellemrum, når de randrusianske børn sætter sig til middagsbordet.

    Det har blandt andet The Guardian – et af Storbritanniens største dagblade – noteret, og under overskriften "Danish Town says pork must be served at public institutions" (Dansk by siger, at der skal serveres svinekød i offentlige institutioner) beskriver mediet, hvordan forslaget med Dansk Folkeparti i spidsen er blevet stemt igennem.

  5. Danmark grillet for menneskerettigheder

    Flere lande stillede sig meget kritiske, da Danmark skulle eksamineres i FN's Menneskerettighedsråd tidligere på ugen.

    Her luftede flere lande over for udenrigsminister Kristian Jensen (V) deres bekymring over menneskerettighedernes kår i den danske udlændingepolitik over de seneste år.

    De seneste stramninger på blandt andet familiesammenføringer har fået andre lande op af stolen.

    - Danmark, den tidligere bannerfører inden for flygtninges rettigheder, vil være i karambolage med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, FN's børnekonvention og FN's Flygtningekonvention, skriver det store nyhedsbureau AFP blandt andet om sagen.