Samfund

Fisker forundret over fund i torsk : - Det svarer til at mennesker sluger en spand

I går fangede Max Christensen en torsk med en øldåse i maven i Øresund - og dagen før en torsk med en plastikkop i maven.

Hvis mennesket fortsætter med at dumpe plastikaffald, vil der i løbet af få årtier være mere plastik end fisk i verdenshavene, konkluderede en rapport fra World Economic Forum for seks dage siden. 

Og allerede få dage efter fik en dansk fisker fik syn for sagen under sin daglige fisketur i Øresund. 

Mandag fangede Max Christensen en torsk med en øldåse i maven - og søndag fangede han en anden torsk med en plastikkop i maven. 

Det fortæller han til TV 2. 

- Det svarer til vi spiser en spand

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var helt ude i hampen - to dage i træk, det var helt åndsvagt, siger han til TV 2. 

 - Og fiskene kan jo ikke overleve med dåser og kopper i maven. Den kan jo ligesom ikke komme ud af bagenden bagefter. Så fisken dør af sult, fortsætter Max Christensen, som tidligere har fået bildele op i sit garn. 

Han oplever, at fiskere er et forhadt folkefærd af dyreelskere.

- Men det er ikke rimeligt, og folk skal se, hvad der reelt foregår derude på havet. Der er masser af skrammel. Husk på det, når du går på stranden. Det kan godt være, du ikke selv synes, det betyder det helt store med lidt affald. Men det slår altså torsk ihjel. Det svarer til, hvis vi mennesker sluger en spand. Det ender i en pinefuld død, lyder opfordringen fra Max Christensen, som med sin kutter Jamik fisker 250 dage om året fra Vedbæk Havn.

Dystre udsigter

I følge rapporten fra World Economic Forum er brugen af plastik tyvedoblet de seneste 50 år. Og hvis udviklingen fortsætter, vil den samlede vægt af al plastikaffald overstige den totale vægt af fiskene på verdenshavene. Det er især vores manglende genbrug af plastik, som er årsag til den dystre udsigter. 

I dag bliver 14 procent af plastikemballage indsamlet til genbrug. Til sammenligning er den globale genbrugsprocent for papir oppe på 58 procent, mens den for jern og stål er på 70 til 90 procent.