Samfund

Alice og Erik har været gift i 75 år: Holder du stadig af mig?

75 år i et ægteskab kan virke som utopi i en tid, hvor hvert andet ægtepar bliver skilt. Men ikke for Erik og Alice Thomsen.

Lyden af brudevals, spillet af et hornorkester, toner ud i lokalet, mens Alice og Erik lige så stille danser med hinanden i armene. 

- Mine følelser for Alice har ikke ændret sig særlig meget, fortæller Erik Bjerregaard Thomsen til TV 2. 

Erik og Alice har været gift i hele 75 år og kan derfor fejre deres atombryllup på plejehjemmet Bomi-parken, hvor de bor side om side. 'Atom' stammer fra det gamle græske ord, der betyder "udelelige". Udelelige har Alice og Erik været gennem hele deres liv og til dagen i dag.

- Holder du stadig af mig?, spørger Alice sin mand. 

- Det ved du da, at jeg gør, svarer Erik sin kone, mens de to står klar til at få taget billede i samme position, som de gjorde i 1966, da de havde sølvbryllup.

Ægteskabets grundsten

Erik er en smule påpasselig med at give råd videre, når det kommer til at blive sammen i et ægteskab. Men når han tænker tilbage på sin tid med Alice, er der en række grundsten, der har været gennemgående for deres ægteskab. 

- Man skal have orden i økonomien. Og der skal være orden i hjemmet, fortæller han. 

Når de sten er lagt, er det ifølge Erik vigtigt, at man er god til at deles om opgaverne i hjemmet. For eksempel har Erik været god til at hjælpe med at støvsuge, da Alice også har arbejdet det meste af sit liv. At de begge har haft et arbejde har også haft en indflydelse på deres ægteskab. 

- Vi havde altid noget at tale om med hinanden på grund af vores arbejde. 

Erik og Alis til deres sølvbryllup
Erik og Alis til deres atombryllup

Ud over de samtaler, som det aldrende par har med hinanden, har den måde, som de taler til hinanden på, også været vigtig. 

- Hver dag siger vi 'min elskede' til hinanden. Jeg kan sidde og læse og være i min egen verden, og så kan Alice tage min hånd og sige: 'Jeg elsker dig', fortæller Erik.

Og så er der det med godnatkysset.

- Vi kan slet ikke falde i søvn uden. 

'Det er overvældende'

Det er personalet, der har været tidligt oppe for at bygge æresporten, der sidder omkring Alice og Eriks dør på plejehjemmet Bomi-parken. Flere af medarbejderne er mødt ekstraordinært ind for at få alle beboerne klar til klokken 10, hvor Alice og Erik fejres med hornmusik og 'I østen stiger solen op'. 

- Jeg synes, at man kan lære noget af jer to, siger forstanderen på plejehjemmet, Lars Bo Sørensen i en tale til atombryllupsparret.

Under fejringen sidder Alice og Erik nydeligt i to lænestole, hvor de kan følge med i, hvad der foregår omkring dem. Beboerne står i kø for at sige tillykke til parret, og det er en meget overvældet Erik, der rejser sig op og siger til de fremmødte: 

- Tak til alle de mennesker, der er mødt op. Det er meget overvældende. Det er en stor oplevelse, og jeg har slet ingen ord for det.

Efter sange, en masse lykønskninger og flere omgange 'skål' undgår parret ikke et flerstemmigt hurra og et:

"Lad det gå dem vel i mange, mange år."