Samfund

Lauras far kæmpede med alkoholen - men Laura kæmpede også

Gennem sin barndom kunne Laura blot se på, mens hendes far drak. Hun ville ønske, hun havde vidst, hvor hun kunne få hjælp.

Som alkoholiker er det svært selv at finde motivationen til at lade flaskerne stå. Og som pårørende er det ofte svært at forstå, hvorfor man igen og igen bliver svigtet til fordel for flaskerne med de høje procenter.

Derfor åbner Sundhedsstyrelsen mandag en landsdækkende rådgivningslinje, Alkolinjen, der skal hjælpe alkoholmisbrugere og deres pårørende med at håndtere afhængigheden.

Pårørende: Brug for ny linje

Selvom der findes hjælp til alkoholikere derude, er der bestemt brug for den nye linje, mener Laura Månsson. Hun har selv mistet sin far for to år siden på grund af alkohol. For det er svært at navigere i junglen af tilbud, forklarer hun.

- Der er masser af tilbud, der er bare ikke nogen steder, der kan fortælle dig om dem. Du skal selv finde frem til det enkelte tilbud og ringe til dem og sige 'hej, kan I hjælpe mig'.

Nationalt tilbud

Alkolinjen er det første nationale initiativ på området. Det er gratis at søge hjælp, og det kan ske anonymt. Det er Sundhedsstyrelsen, der står bag telefonlinjen, og når man ringer, kan man få en sygeplejerske, socialrådgiver eller pædagog i røret, som har stor forstand på alkoholproblemer.

Fagpersonerne står klar til både at hjælpe dem, der selv kæmper med de våde varer og de pårørende, der er tætte på alkoholikerne.

Og det var et tilbud, som Laura Månsson godt kunne have brugt i de 14 år, hvor hendes far drak for meget.

Lille voksen

- Jeg indtog en voksenrolle, Jeg skulle hele tiden være der for mine brødre. Børn er loyale over for deres forældre, også den forælder, der drikker, forklarer hun.

Selv i dag, hvor hendes far ikke længere lever, har Laura Månsson brug for støtte til at komme videre. Derfor glæder hun sig over, at hun fremover kan få råd og vejledning hos Alkolinjen.

- Der er ret stor chance for, at jeg vil komme til at bruge den linje, siger hun.

140.000 drikker

140.000 danskere er i dag afhængige af alkohol, og man regner med, at omkring 600.000 danskere er i familie med en alkoholiker. Det er gratis at ringe på Alkolinjen på 80 200 500.