Samfund

LISTE: Her er sagerne, der kan skade Danmarks ry i udlandet

Svinekød og smykkelov er blandt årsagerne til Danmarks dårlige omtale i udenlandske medier.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal mandag forklare og forsvare de omstridte, danske asylstramninger i Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg.

Det er blandt andet forslaget om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, som har skabt debat uden for landets grænser.

Hvis de dårlige historier om Danmark går hen og bliver et mønster i internationale medier, så kan det blive et problem for Danmarks omdømme. Det siger Mads Mordhorst, der er lektor på CBS og forsker i nationers brands. 

Se et udvalg af de sager, som kan ødelægge Danmarks ry i udlandet, i listen herunder:

Danmarks møgsager i udlandet

 1. Udlændingeministeriets annonce i udenlandske aviser

  Avislæsere og internetbrugere i Libanon kunne i september læse regeringens omstridte annoncer, der skulle dæmme op for asylansøgernes lyst til at komme til Danmark. 

  Annoncerne indeholdt oplysninger om de forringede vilkår for flygtninge og migranter, som Folketinget havde vedtaget.

  - Tonen i den danske annoncekampagne står i skærende kontrast til den linje, som nabolandene Tyskland og Sverige har lagt, hvor regeringerne har lovet at tage imod flere flygtninge fra det krigshærgede Syrien og appelleret til, at der kommer en mere fair fordeling af flygtninge i regionen, skrev Wall Street Journal om annonceindrykningen.

  Annoncerne, som alle er placeret på avisernes side fem, samt udgifter til et libanesisk kommunikationsbureau har kostet omkring 252.000 kroner, oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

 2. Smykkelovgivningen

  Regeringen lagde i et lovforslag op til, at myndighederne kan konfiskere asylansøgeres smykker til en værdi af over 10.000 kroner, hvis smykkerne ikke har affektionsværdi.

  Forslaget fik stor opmærksomhed i udlandet, og det endte da også på forsiden af International New York Times i januar.

  - Danmark, som en gang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder: Tænk jer om en ekstra gang, før I kommer hertil, skrev avisen.

  Også The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph giver spalteplads til de danske asylstramninger. The Wall Street Journal skriver blandt andet:

  - Den danske regering har sikret sig opbakning til et forslag om at konfiskere kontanter og værdigenstande fra asylansøgere til at dække nogle af omkostningerne for deres ophold. Det viser, hvordan mistilliden til flygtninge vokser på tværs af Europa.

 3. Studerende udvist for at arbejde for meget

  Den meget omtalte ”superstudent” fra Cameroun, Marius Youbi, måtte i januar forlade Danmark.

  Marius Youbi blev udvist af Danmark, fordi han har arbejdet mere end reglerne tillader ved siden af sine studier. Ifølge reglerne må udenlandske studerende kun arbejde 15 timer om ugen.

  Den historie nåede også udenlandske medier som The Guardian.

  - Skubbet frem af det højreorienterede Dansk Folkeparti, som fik 21 procent af stemmerne ved valget i juni, har Danmark strammet sin stilling i forhold til udlændinge mærkbart i de seneste år, skriver avisen.

 4. Svinekød i Randers

  Det er ikke hver dag, at afstemninger fra danske provinsbyråd når overskrifterne i store internationale medier, men det er ikke desto mindre, hvad der er sket for Randers.

  Afstemningen betyder, at alle kommunens daginstitutioner skal servere svinekød med jævne mellemrum, når de randrusianske børn sætter sig til middagsbordet.

  Det har blandt andet The Guardian – et af Storbritanniens største dagblade – noteret, og under overskriften "Danish Town says pork must be served at public institutions" (Dansk by siger, at der skal serveres svinekød i offentlige institutioner) beskriver mediet, hvordan forslaget med Dansk Folkeparti i spidsen er blevet stemt igennem.

 5. Danmark grillet for menneskerettigheder

  Flere lande stillede sig meget kritiske, da Danmark skulle eksamineres i FN's Menneskerettighedsråd tidligere på ugen.

  Her luftede flere lande over for udenrigsminister Kristian Jensen (V) deres bekymring over menneskerettighedernes kår i den danske udlændingepolitik over de seneste år.

  De seneste stramninger på blandt andet familiesammenføringer har fået andre lande op af stolen.

  - Danmark, den tidligere bannerfører inden for flygtninges rettigheder, vil være i karambolage med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, FN's børnekonvention og FN's Flygtningekonvention, skriver det store nyhedsbureau AFP blandt andet om sagen.

I videoklippet øverst i artiklen vurderer Mads Mordhorst, lektor på CBS, konsekvenserne af den negative, internationale omtale af i Danmark.