Samfund

Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt

Nye oplysninger i sagen om muligt embedsmisbrug i Banedanmark fører nu til politianmeldelse af den øverste ansvarlige i Banedanmark, Jesper Hansen.

En intern mail mellem ansatte i Banedanmark afslører nu, at det var Banedanmarks administrerende direktør Jesper Hansen, som stod bag beslutningen om at udelukke firmaet Ravn Bane Aps for opgaver i Banedanmark – og ikke produktionsdirektøren Michael Borre, som TV 2 tidligere har omtalt.

- Jeg troede ikke, at der var mere som kunne komme bag på mig, og det gør det egentligt heller ikke. Men jeg er faktisk bare glad for, at jeg nu kan dokumentere det jeg hele tiden har vidst, men ikke har kunnet dokumentere, siger Jesper Ravn, direktør i Ravn Bane Aps.

Det er Jesper Ravn selv, der nu har politianmeldt den administrerende direktør i Banedanmark, Jesper Hansen.

TV 2  har tidligere omtalt sagen om muligt embedsmisbrug, blandt andet da produktionsdirektøren Michael Borre i november blev sigtet af Københavns Politi for embedsmisbrug.

Blev sortlistet af Banedanmark

Baggrunden for sigtelsen var, at entreprenøren Jesper Ravn, som udfører sporarbejde for Banedanmark, mente hans firma var blevet ulovligt sortlistet og udsat for en urimelig forskelsbehandling af ledelsen i Banedanmark.

Grundlaget for sigtelsen var afslørende mails, hvori produktionsdirektøren i Banedanmark, i strid med reglerne, forbød sine ansatte at benytte Jesper Ravns firma.

I en af mailsene, fra produktionsdirektør Michael Borre lyder det blandt andet:

Indtil klagen fra Jesper Ravn er afklaret i TS (Trafikstyrelsen red.) er det FORBUDT at anvende Jesper Ravn til nogle opgaver OVERHOVEDET

Mailen var ulovlig og klart i strid med reglerne, ifølge lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Se flere af de afslørende mails her.

Ny afslørende mail

En ny intern mail fra Banedanmark, som Jesper Ravn netop har fået aktindsigt i, viser nu, at ordren om at sortliste Jesper Ravn tilsyneladende kom fra Michael Borres chef, administrerende direktør Jesper Hansen.

Den 4. februar 2014 skriver Jesper Ravn til Banedanmark:

Hej X

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at der florerer rygter i Banedanmark om, at det ikke er tilladt, at bruge RAVN Bane, på baggrund af, at jeg har klaget over jer!

Jeg er ikke klar over hvad der er hændt, men jeg håber virkelig ikke at vores konflikt er genstand for almen debat i Banedanmark?

Jeg forventer at disse rygter standses, da det er meget skadeligt for min virksomhed!

Med venlig hilsen

Jesper Ravn

Den ansatte i Banedanmark som modtager mailen, rådfører sig derefter med sin områdechef:

Hej X

Hvad sker der, kender du noget til det, hvad skal jeg svare Jesper Ravn?

Vh X

Områdechefen i Banedanmark svarer følgende:

Åh sikke noget! Jeg tror det kan være Michael Borre som har sendt det ud i produktion, da Jesper Hansen i fredags sagde, at ham bruger vi ikke, men det kan vi jo ikke svare. Så du svarer: Kære Jesper Jeg har ikke hverken hørt eller fået forelagt rygter om din virksomhed, ligesom jeg og min chef efterlever vores pligt om fortrolighed om BDK’s leverandører og disses forhold.

I mailen skriver områdechefen altså, ”…da Jesper Hansen i fredags sagde, at ham bruger vi ikke”. Den formulering er altså baggrunden for, at Jesper Ravn nu har politianmeldt den administrerende direktør i Banedanmark.

Jesper Ravn er rystet over mailens ordlyd.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig omfanget af det her. Mest overraskende er det, at der tilsyneladende ingen moral og etik hersker i Banedanmark. De er jo alle sammen villige til at lyve uden at blinke, siger Jesper Ravn.

Banedanmark har ingen kommentarer

TV 2 NYHEDERNE ville gerne have stillet følgende spørgsmål til Banedanmarks ledelse:

  1. Hvad er jeres reaktion på, at Jesper Ravn har politianmeldt Jesper Hansen?
  2. Er det korrekt, at ordren om ikke at bruge Ravn Bane Aps, er kommet fra Jesper Hansen og ikke Michael Borre?
  3. Hvorfor har i ikke, i hele dette lange forløb, sagt et eneste ord om, at ordren om ikke at bruge Ravn Bane Aps, kom fra Jesper Hansen?
  4. Er der andre oplysninger, som i har holdt tilbage i denne sag?

Men Banedanmark oplyser i en mail til TV2, at de ikke har kommentarer til sagen. Banedanmark bekræfter dog at mailen rent faktisk er afsendt internt i Banedanmark.

Erstatningen er "fuldstændig forrykt"

I starten af januar tilbød Kammeradvokaten sammen med Transportministeriet Jesper Ravn 1,2 millioner kroner i erstatning. Et tilbud som Jesper Ravn har afslået.

- Takkede jeg ja, ville jeg endegyldigt vinke farvel til muligheden for en retssag. Beløbet ville ikke dække de knap fem millioner kroner der mangler i kassen, eller de yderligere tre millioner kroner, som kunne redde os igennem vinteren. Jeg mener fortsat, at Transportministeriet bør tilbyde et forlig svarende til vores tab.

Transportminister Hans Christian Schmidt har ellers tidligere udtalt, at han mener staten burde indgå forlig med Jesper Ravn.

- Der er helt klart begået fejl. Det har Banedanmark også undskyldt. Jeg så gerne, at vi kan indgå et forlig med Jesper Ravn, sagde Hans Christian Schmidt den 27. november 2015.

Jesper Ravn regner med at lukke sit firma i løbet af næste uge – og at han derefter igennem sin familie, vil forsøge at rejse kapital til at køre retssagen videre, og møde Banedanmark i retten til juni.

Michael Borres nuværende arbejdsgiver oplyser til TV 2, at Michael Borre ikke længere er sigtet i sagen.