Samfund

Der kommer rotter op af toilettet: - Det er SÅ ulækkert

Antallet af rotteanmeldelser bliver ved med at stige. I 2015 er tendensen fortsat flere steder, viser nye tal.

De ubudne gæster fra kloakkerne får oftere og oftere danskere rundt om i landet til at søge hjælp. For rotterne plager i de danske hjem. Tal viser, at der på landsbasis er sket en stigning i antallet af anmeldelser fra 2010-2014.

Årsopgørelsen for 2015’s rotteanmeldelser er ikke på plads, men rundt om i flere af landets større kommuner er der meldinger om samme tendens: Flere anmeldelser om rotter i 2015 end året før.

Anmeldelser fra 2010 til 2014 er steget med 35 procent, og kommunerne bekræfter stigningen i det seneste år.

Fakta rotter 2015

Flere kommuner har oplevet en stigning i rotteanmeldelser fra 2014-'15:

  • Randers: 2554 til 3846
  • Lemvig: 436 til 531
  • Viborg: 3680 til 3905
  • Jammerbugt: 1644 til 1763
  • Århus: 6713 til 7000(forventet)
  • København: 6770 til 7000(forventet)

Det kan der ifølge eksperter være flere årsager til:

- Det kan skyldes mildere vintre. Vi ved, at rotterne ikke er så glade for kulden, så mildere vintre giver bedre forhold for rotterne. Det kan være en årsag, men vi ved reelt ikke, om der er flere rotter. Det kan også være, at det er fordi, der er blevet lettere at anmelde rotter, siger Mikkel Hall, der er funktionsleder i Naturstyrelsen.

Kan gøre stor skade

Tallene gemmer på historien om store konsekvenser for danskere og de hjem, som rotterne kommer ind i, fortæller han.

- De kan gøre stor skade på vores infrastruktur. De gnaver huller i vores bygninger, de gnaver huller i vores rør rundt omkring, og så er de smittebærere, og så er mange gode grunde til, at folk ikke synes, det er rart at have dem omkring sig. Derfor er det et alvorligt problem med rotter i Danmark.

Hjemme hos Louise Poulsen i Rødovre kender de til problemet. Rotter, der blandt andet kommer ind i huset via toilettet har plaget familien. Og med en lille søn, Malte, i huset, er det ikke betryggende for moderen.

- Jeg synes, det er super klamt, at der er så mange, der har levet under vores hus og er kommet på besøg, siger hun til TV 2 LORRY.

En rottefælde i kloakken under hjemmet har fanget 293 rotter, men problemet er stadig så stort, at der på familiens toiletbræt er en stor kasse, der skal skærme for de firbenede skadedyr.

- Mange er kede af det

Det er danskere som Louise Poulsen, at rottebekæmper Kim Blankensteinder rykker ud til. Sammen med sin hund leder han efter rotter og opsætter fælder. Og han mærker, hvordan danskerne virkelig har en aversion mod rotterne.

- Der er mange folk, der er rigtig kede af det og chokeret over, at det lige er deres hus, det har ramt, siger han til TV 2 Lorry.

Tilbage hos Naturstyrelsen oplever Mikkel Hall, at rotterne forårsager problemer via især stikledninger:

- Huller i de private stikledninger ind til private hjem, institutioner og andre typer er et stort problem. Der ser vi mange rotter, der får adgang til bygninger.

Rotternes ønsker er varme og mad, tilføjer funktionslederen:

- Det næst-vigtigste er at sikre, at der ikke er noget for rotterne at komme efter, når de kommer på overfladen. Det, de går efter, er boliger og mad. Boliger er varme, tørre steder, som kan være huller i bygninger, komme ind i gårde, rodebunker rundt omkring. Mad kan være fuglefoder, affald i gaderne er tagselvbord for rotterne.

Samtidi er rotter smittebærere af en række sygdomme. Se hvilke, det kan dreje sig om, her: