Samfund

Ziegler om lærerflugt: Problemerne findes et andet sted

De virkelige problemer i folkeskolen, skal findes et helt andet sted, mener Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening.

Michael Ziegler, formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), anerkender, at flere lærere forlader folkeskolen end tidligere. 

Sammenlignet med for bare to år siden har over 30 procent flere lærere vendt folkeskolen ryggen, viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. I august sidste år forlod 5400 lærere folkeskolen til fordel for eksempelvis friskoler. Samtidig har kommunerne svært ved at rekruttere folkeskolelærere.

Men stigningen er meget lille, mener Michael Ziegler. Det historiske niveau er nemlig, at ni procent af lærerne hvert år i gennemsnit forlader folkeskolen. De nye tal viser, at det tal nu er steget til 10,5 procent. Og det betyder, at der er reelt er sket en stigning på 1,5 procentpoint, påpeger Michael Ziegler. 

- Det er selvfølgelig ikke godt. Vi vil hellere holde på lærerne. Men vi skal have proportionerne på plads. Det er altså kun en marginal stigning. Det er ikke det, der skaber rekrutteringsproblemerne ude i kommunerne, siger han. 

2.000 færre lærere om året

Derimod mener Michael Ziegler, der til daglig er konservativ borgmester i Høje Taastrup Kommune, at problemerne skal findes i det stigende fald i optagelserne på læreruddannelsen. Et fald, som han henviser til, har fundet sted sted siden 00'erne og som de sidste 15 år har betydet, at optaget på lærerseminaret er faldet med 45 procent - 2.000 færre lærere om året.  

Samtidig erkender han dog, at den omdiskuterede folkeskolereform og de nye arbejdstidsregler har givet nogle "skvulp", som har betydet, at utilfredse lærere har søgt væk fra folkeskolen, som følge af de store omstilinger. 

- Vi kan vælge at fokusere på, at der er et par hundrede lærerere mere end normalt, der forlader folkeskolen. Men det helt store problem er de 2.000, som ikke kommer ud af lærerseminarerne. Det bliver til rigtig meget. Og den kurve skal vi have op igen, ellers får vi betydelige udfordringer, siger Michael Ziegler. 

Løsningen er arbejdsløse akademikere

Derfor opfordrer han nu til, at regeringen, KL og Danmarks Lærerforening sætter sig sammen med andre eksperter på uddannelsesområdet for at komme problemet til livs. 

Indtil en løsning er fundet, foreslår Michael Ziegler, at arbejdsløse akademikere tager en merituddannelse for at opnå de fornødne pædagogiske kompetencer og herefter begynder at undervise i folkeskoler. 

- Så kunne de komme ud i den danske folkeskole i stedet for at gå arbejdsløse. Det ville være fint for folkeskolen og det ville være fint for dem, der går ledige. Hvis ikke vi kan få dem ind i skolen, ender vi med at få ukvalificerede til at undervise børnene, mener han.