Samfund

Rotterne vinder kampen: De bliver flere og flere og kan ikke udryddes

På lang sigt kommer der stadig flere rotter i Danmark. Vi kan ikke udrydde dem - kun forsøge at holde dem nede i kloakkerne

Vinter og frost betyder, at det nu for alvor bliver sæson for rotter i husene. Og der kommer stadig flere af dem.

- I år er ikke noget rekordstort rotteår, men det er et pænt stort år på niveau med sidste år. Vi har haft et langt, mildt efterår, hvor rotterne har haft en lang ynglesæson og måske har nået at få et ekstra kuld unger.

- Så der er mange rotter, der nu søger mod varme og mad i vores boliger, fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol og formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

TV 2 og TV 2’s regioner har på det seneste fortalt om de plager, som rotterne forårsager hos de ramte boligejere.

Blandt andet hos et ungt par ved Ringsted, der har måttet barrikadere sig i stuen med træplader, mens rotterne huserer i køkken og i soveværelse. 

- Jeg har lyst til at sætte mig ned og tude hver dag. Det er så frustrerende, sagde beboeren Karina Espersen tidligere i januar til TV 2 Øst.

Se indslaget fra TV Øst her:

Trods den indsats, som kommuner og skadedyrsbekæmpere gør hver eneste dag, så er der intet der tyder på, at rotterne kan udryddes. Faktisk er den officielle politik i Danmark ifølge Naturstyrelsen, at man har opgivet at udrydde rotterne. I stedet er målet at holde rotterne nede i kloaksystemet og ude af husene.

- Rotteplagen varierer fra år til år. Men i det længere perspektiv er der ingen tvivl om, at der kommer stadig flere rotter. Det er der flere grunde til: Vi må ikke længere bruge de skrappeste gifte mod rotterne, og rotterne bliver stadig mere immune overfor giften. Kloaksystemet i mange byer bliver stadig mere nedslidt, så rotterne får mulighed for at komme ind i husene. Og vi får lange, milde sommersæsoner, der giver rotterne gode ynglebetingelser, siger Claus Schultz fra Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

En enkelt rotte kan bære rundt på op mod 55 sygdomme, der kan smitte videre til mennesker - og i grafikken herunder kan du se eksempler på, hvilke smittefarer rotten bærer rundt på ved at klikke på de røde prikker.