Samfund

Bondo slår alarm: Værre og hurtigere end jeg havde frygtet

Formanden for Danmarks Lærerforening opfordrer kommunerne til at tage hånd om den stigende lærerflugt, inden det er for sent.

De nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, som viser stigende lærerflugt fra den danske folkeskole, advarer om at situationen er langt værre end først antaget. 

Det siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til TV 2. 

- Det var den udvikling, vi frygtede. Men det er gået værre og hurtigere, end jeg havde frygtet, siger han. 

Sammenlignet med for bare to år siden har over 30 procent flere lærere vendt folkeskolen ryggen, viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. For eksempel forlod 5400 lærere folkeskolen i august sidste år til fordel for eksempelvis friskoler. Samtidig har kommunerne svært ved at rekruttere folkeskolelærere. 

Alle advarselsklokker blinker

Ifølge Anders Bondo Christensen skyldes det lærernes frustration over, at de ikke har tid til at forberede sig inden undervisningen.

- Så bliver det sådan en standard-undervisning, hvor man bare hiver et læresystem ned fra hylden. Og det er ikke det, man ønsker med folkeskoleloven - eller det man ønsker som lærer, siger han. 

Han opfordrer derfor kommunerne til at tage hånd om sagen i dialog med Danmarks Lærerforening. 

- Man slår jo lærerstillinger op, og der er ingen ansøgere til stillingerne. Det ville få alle advarselsklokker til at blinke i enhver virksomhed. Nu må KL tage det ansvar, de har for folkeskolen, lyder det fra Anders Bondo Christensen. 

To muligheder

Han ser to muligheder for at løse problemet. Enten skal folkeskolen tilføres flere ressourcer, så der kan blive ansat flere lærere, eller også skal opgavemængden fjernes.

Anders Bondo Christensen fremhæver, at 14 procent af lærerstillingerne blev nedlagt frem mod 2014, hvorefter elevernes timetal blev øget markant i den nye folkeskolereform. 

- Den balance duer ikke. Det bliver man nødt til at gøre noget ved politisk. Ellers fortsætter denne her udvikling, og så risikerer vi svenske tilstande, hvor de mangler 60.000 lærere, siger han.