Rasmus' far begik selvmord: Jeg sagde, han døde af noget andet
Antallet af selvmord stiger, selvom Danmark sammen med resten af WHO's medlemslande har forpligtet sig til at reducere antallet inden 2020.
- I starten fortalte jeg folk, at hans død skyldtes noget andet, end den gjorde. Jeg ville ikke acceptere, at min far havde taget sit eget liv.
27-årige Rasmus Østergaard Hansen fra Aarhus mistede for fire år siden sin far på grund af selvmord. Dengang var det et tabu for ham at tale om årsagen til sin fars død, men i dag forsøger han at tale åbent og ærligt omkring det.
- Da jeg fik opkaldet om, at han var død, havde jeg slet ikke set det komme. Jeg tænkte overhovedet ikke, at det var selvmord. Da obduktionsrapporten viste, at det var selvmord, blev jeg tvunget til at tage stilling til, at han havde begået selvmord. Ikke nok med, at jeg havde mistet en, jeg holdt af - han havde selv valgt det. Og det var det, der var svært at acceptere, siger Rasmus Østergaard Hansen til TV 2.
Flere mænd begår selvmord
Nye tal fra Statens Serum Instituts register over dødsårsager viser, at antallet af selvmord i 2014 er steget med 3,7 procent i forhold til året før.
De flere selvmord skyldes udelukkende en stigning hos det mandlige køn. Mænd har historisk set altid haft en højere selvmordsrate end kvinder, men årsagen til, at flere mænd i forhold kvinder begår selvmord er ikke til at klarlægge, fortæller Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og ekspert i selvmordsadfærd.Til gengæld kan man sige noget om, hvorfor flere mænd end kvinder dør på grund af selvmord.
- Der er to årsager til, at flere mænd end kvinder dør på grund af selvmord. Mænd anvender i højere grad farligere metoder, hvor chancen for overlevelse er meget lille, hvis man fortryder, siger hun til TV 2.
Derudover er mænd ifølge Merete Nordentoft dårligere til at søge hjælp.
- Det kan vi se ved, at der er flere kvinder, der har været i kontakt med behandlingssystemet. Den gruppe kvinder, der dør ved selvmord, har ikke fået tilstrækkelig hjælp, siger Merete Nordentoft.
Samme forklaring ser man hos Center for Selvmordsforskning. Christina Petrea Larsen, der er sundhedsfaglig akademisk medarbejder, støtter de seneste tal, der viser, at især mænd fra 40 års-alderen og opefter begår selvmord.
- Vi kan se på fordelingen aldersmæssigt, at de fleste selvmord hos mænd finder sted typisk i aldersgruppen 40-60 år, samt mænd over de 70 år. I alderen 40-60 år er mænd halvvejs i livet, og der kan være store spørgsmål om, hvorvidt man har nået det, man ville eller er på vej til at nå, det man vil. Ligeledes kan forhold som job, økonomi, brudte forhold, helbred og mange andre ting spille ind.
Troede ikke på, at far begik selvmord
1. november 2012 var Rasmus Østergaard Hansen på arbejde i Oksbøl, da han modtog et opkald om, at hans far var fundet bevidstløs i et skur ved hans hus. Sønnen kørte straks mod hjemmet i Vildbjerg, men blev kort tid efter ringet op med beskeden om, at hans far var død.
- Om aftenen sad vi rundt om spisebordet, da min mor nævnte, at det kunne være, at min fars død ikke skyldtes en ulykke, men derimod selvmord. Det havde jeg overhovedet ikke tænkt over, og jeg afviste hende blankt. Jeg tænkte bare, at det sikkert var en hjerneblødning.
Senere viste en obduktionsrapport, at moderen havde ret.
Han virkede jo til at have det godt. Han passede sit arbejde, sit hus og sin have. Han sørgede for, at rammerne var på plads og give indtryk af, at alt var godt, i stedet for at sige at det var det ikke.
Rasmus Østergaard Hansen
- Jeg er kommet frem til, at min far selvfølgelig syg, men jeg har bare ikke vidst det. Jeg tror, han har truffet en impulsiv beslutning, men det var desværre bare en af dem, man ikke kan fortryde, siger han.
Ekspert: Danmark mangler en plan
Sammen med resten af WHO’s medlemslande har Danmark sat et mål for at nedbringe antallet af selvmord med 10 procent inden 2020. Men de nye tal fra 2014 viser nu, at det i Danmark ikke går den rette vej, og det er ifølge Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og ekspert i selvmordsadfærd, problematisk.
- I de nye tal er der en lille stigning. Den er ikke kæmpestor, men den er der, og det passer virkelig dårligt, for det falder på tidspunkt, hvor alle verdens sundhedsministre har skrevet under på, at man vil arbejde på at få antallet af selvmord reduceret.
Hun kritiserer, at man i Danmark ikke har en målrettet indsats på området.
- Udviklingen understreger, at hvis antallet af selvmord skal ned, så skal der udvikles en plan for det. Det nytter ikke, at man bare krydser fingre og tænker, at det sker af sig selv. Intet tyder på, at det går den anden vej. Antallet af selvmord bliver ved med at ligge på det samme niveau, siger Merete Nordentoft.
Ville give alt for at se sin far igen
Rasmus Østergaard Hansen flyttede i 2011 i en periode hjem til sin far og lillebror i Vildbjerg, efter han havde gjort tjeneste i Afghanistan. En tid han i dag ser tilbage på med glæde.
- Jeg er bare glad for alt det, man har haft sammen, samtidig med at jeg ville give alt for, at kunne dele nogle flere oplevelser med min far, og min far kunne opleve noget af alt det, der er sket for mig siden. Efter jeg flyttede til Aarhus, skrev min far ofte, om jeg ikke kom hjem til aftensmad, men det var jeg ikke altid god til at få gjort. Nu ville jeg give mit højre ben for at få lov til at spise stegt flæsk med min far bare en gang til.
Rasmus Østergaard Hansens far begik selvmord i en alder 58 år. Familien vidste godt, at faderen var syg med en depression, men Rasmus Østergaard Hansen vidste ikke, hvor slemt det stod til.
- Jeg tænkte ikke ret meget over det. Han virkede jo til at have det godt. Han passede sit arbejde, sit hus og sin have. Han sørgede for, at rammerne var på plads og give indtryk af, at alt var godt, i stedet for at sige at det var det ikke.