BUPL advarer mod test af børnehavebørn: Børnene tisser i bukserne

Pædagogernes fagforening BUPL advarer nu mod følgerne af et projekt, hvor børnehavebørn bliver testet.

Omkring 11.000 børn i børnehaver i 14 danske kommuner hvert halve år bliver testet af pædagogerne som led i forskningsprojektet "Fremtidens Dagtilbud".

TV 2 Nyhederne har filmet 24 af disse tests på institutionen Børneliv i Sunds ved Herning. Det skete over tre dage med tre forskellige pædagoger - den korteste test var på syv minutter, den længste på 32 minutter.

Et af de børn, der tydeligvis ikke trives med testen er fire-årige Mie Romby. Hun bliver meget ked af det.

- Der er nogle steder hvor børnene mistrives. De græder, de bliver kede af det, de tisser i bukserne - der er alle tegn på, de har det skidt, siger Lars Søgaard, faglig sekretær i BUPL til TV 2 Nyhederne.

Projektet blev sat i værk af Ministeriet for børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold i 2013 og kører frem til 2017. Målet er at gøre børnene skoleparate og finde ud af, hvordan man arbejder målrettet med læring i dagtilbuddene.

- Pointen i det er at få lavet forskning på, hvordan børn bedst lærer, siger Charlotte Ørskov, pædagogisk leder på Børneliv i Sunds.

En ydmygende oplevelse

Men også en af de mest anerkendte forskere i pædagogisk udvikling i Europa, britiske Peter Moss, som har set TV 2's optagelser af, hvordan børnene bliver testet - og altså, hvordan Mie Romby bliver ked af det - siger:

- Det er en ret ydmygende oplevelse for begge parter i den situation, siger Peter Moss, der understreger at han ikke kender projektet i Danmark.

- Men det fører til en meget smal og kunstig forståelse af læring, siger Peter Moss.

TV 2 vil meget gerne høre fra forældre, der har haft lignende oplevelser med test af deres børn.

DU KAN SE HELE INDSLAGET FRA TV 2-NYHEDERNE I VIDEO OVER ARTIKLEN