Samfund

Dømt for at køre flygtninge til færgen: Derfor gjorde jeg det

En 41-årig østjysk mand er blevet straffet, efter han i september ville hjælpe en flygtningefamilie gennem Danmark.

Det kan blive dyrt at gøre en god gerning. Det har en østjysk familiefar lært, efter han fredag blev straffet med en bøde på 5.000 kroner for at give et lift til fem flygtninge.

- Jeg tror grundlæggende, at det ligger i os alle sammen at hjælpe. Den måde, jeg gjorde det på, var bare ulovlig, så det var dumt, har manden tidligere fortalt i et interview med TV 2 Østjylland.

Manden optræder i interviewet anonymt af hensyn til sin familie.

Han fortæller, at det var en spontan handling, da han den 8. september sidste år satte sig i sin bil og kørte mod den tyske by Flensborg for at hjælpe en flygtningefamilie med at komme gennem Danmark.

Beslutningen blev truffet, efter han havde siddet og set tv-billederne af flygtninge- og migrantbørn, der gik langs den sønderjyske motorvej.

- Jeg har selv børn, så jeg tænkte, at det var ikke i orden, det var ikke rimeligt. Så det var en fornemmelse af afmagt og et behov for at gøre et eller andet.

Kendte ikke loven

Familiefaren satte sig derfor ud i sin bil og kørte mod Tyskland. Målet var at hjælpe en børnefamilie, så de slap for at gå på vejene i flere dage.

Ved Flensborg station parkerede han sin bil og gik indenfor. Her fandt han en familie på fem personer, som han tilbød et lift. De takkede ja, og derefter kørte den nu fyldte bil mod Grenå, hvorfra flygtningefamilien efter planen skulle tage en færge mod Sverige.

- Det virkede bare helt logisk og normalt på det tidspunkt. Det føltes ikke anderledes, end hvis man havde samlet en blaffer op, fortæller den 41-årige.

Men alt gik ikke efter planen. Efter at have hjulpet familien med at købe en billet ved færgelejet i Grenå bliver manden anholdt af politiet og sigtet for menneskesmugling.

- Jeg kendte ikke lige paragrafferne i udlændingeloven på det tidspunkt. Men den er jo ikke længere, end at jeg har overtrådt loven, og så bliver man jo straffet, siger han til TV 2 Østjylland.

Sker ikke igen

Sagen mod den østjyske mand er den første retssag oven på den stribe af sager fra den 7.-9. september sidste år, hvor i alt 46 danskere blev sigtet for at fragte flygtninge gennem landet.

Torsdagens dom var derfor en prøvesag, men anklagemyndigheden havde på forhånd oplyst, at man ikke ville gå efter fængselsstraf på grund af de formildende omstændigheder.

Derfor slap den 41-årige med en bøde. På spørgsmålet om, hvorvidt han har fortrudt sin handling, lyder svaret:

- Det er hvert fald ikke noget, jeg kommer til at gøre igen.

Af hensyn til den 41-åriges anonymitet er hans stemme forvrænget og hans ansigt mørklagt i interviewet fra TV 2 Østjylland. "Peter" er ikke mandens rigtige navn.