Samfund

24-årig varetægtsfængslet i Kundby-sag

Den 24-årige mand, der fredag blev kædet sammen med Kundby-sagen, er varetægtsfængslet frem til den 9. februar 2016.

Den 24-årige mand, der flere gange har været i Syrien for at lære at betjene våben og kæmpe, er varetægtsfængslet fremt til den 9. februar 2016. Det kom frem efter et grundlovsforhør i Retten i Holbæk, der varede mer end fem timer - fra fredag eftermiddag til klokken halv ti fredag aften.

Manden blev fremstillet i grundlovsforhør i kølvandet på anholdelsen af en 15-årig pige fra Kundby ved Holbæk, der ifølge TV 2s oplysninger er sigtet for at have billiget terror samt være i besiddelse af sprængstoffer.

Den 24-årige mand, der af flere medier omtaltes som syrienskriger, er varetægtsfængslet i isolation frem til den 26.januar. Kendelsen er kæret til Landsretten.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.

24-årig forholdt sig roligt i retssalen

Forsvarsadvokaten for den 24-årige fortalte efter grundlovsforhøret, at hans klient roligt og fattet havde taget imod beskeden om isoleret varetægtsfængsling frem til den 26. januar.

- Sagens karakter taget i betragtning var min klient rolig og fattet, lød det fra forsvarsadvokat Michael Alstrup Kristensen.

Anklager i sagen, Peter Ahleson, var meget fåmælt efter grundlovsforhøret.

-  Retten har valgt at følge Anklagemyndighedens påstande, således at den pågældende er blevet varetægtsfængslet frem til den 9.februar, sagde han.

Andre end sigtedes sikkerhed kan være i fare

Efter grundlovsforhøret sagde anklageren i sagen, Peter Ahleson, at andre end den sigtedes sikkerhed kan være i fare, hvis navnet på den 24-årige offentliggøres.

Begrundelsen fra anklager i forhold til de dobbeltukkede døre er, at det ikke kan afvises, at der fortsat er flere medgerningsmænd på fri fod. 

Kundby-sagen kort

  • 13. januar: Politiet anholdet en 15-årig i Kundby ved Holbæk, sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.
  • 14. januar: Den 15-årige bliver fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre ved Retten i Holbæk.
  • Hun blev efterfølgende varetægtsfænglset frem til 9. februar – i isolation frem til 26. januar.
  • 14. januar klokken 16.20 bliver en 24-årig mand ifølge politiet anholdt i Østjylland.
  • 15. januar fremstilles den 24-årige i grundlovsforhør. Han bliver varetægtsfængslet til 9.februar - isolation til 26.januar.