Samfund

LISTE: Dette er de største trusler mod Danmark

Politikere, embedsfolk, officerer, journalister, forskere og meningsdannere er blevet spurgt, hvad de frygter mest. Cyberangreb er nummer et.

Hvilke forhold udgør den største trussel mod Danmark i 2016?

Det spørgsmål har forskere fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet stillet en blandet skare af politikere, embedsfolk, officerer, journalister, forskere og meningsdannere, og resultatet er blevet samlet i rapporten "Sikkerhedspolitisk barometer" for tredje år i træk.

Særligt et punkt springer i øjnene, og det er migration, der på en skala fra et til fem, hvor fem er det højeste, får en vurdering på 3,6 og dermed lægger sig som den næststørste trussel ifølge respondenterne.

- Det er tredje gang vi laver den her undersøgelse, og den absolutte højdespringer i år er den trussel, som migrationen udgør, siger en af forskerne bag rapporten, seniorforsker Kristian Søby Kristensen.

En trussel mod hvordan vi indretter samfundet

Migrationen lå som trussel markant lavere i 2013 og 2014, hvor lignende rapporter er blevet lavet, og muligvis ligger den nu højere i år, fordi emnet har været behandlet meget i medierne i løbet af 2015, mener forskeren.

- De mennesker, vi har spurgt, er folk, der følger med i og forvalter og udfører danske udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, så det er klart, at det, som optager dem i høj grad og som er på dagsordenen, er migrationssituationen. Det har været en diskussion både indenrigspolitisk og i Europa, siger Kristian Søby Kristensen.

Han vurderer, at udfordringen med migration og flygtninge rammer Danmark på flere områder, og at det derfor er noget, der fylder så meget hos respondenterne.

- Jeg har jo svært ved at svare på, hvordan migration udgør en trussel, men ud fra de svar, vi har fået, tolker jeg, at det udgør en trussel i forhold til, hvordan vi har indrettet vores samfund og de institutioner, vi er med i, samt at det i det hele taget sætter Europa under pres, siger Kristian Søby Kristensen.

LISTE: Dette er de største trusler mod Danmark i 2016

 1. Cyberangreb

 2. Migration

 3. Ustabilitet i Europa

 4. Terrorisme

 5. Fejlslagne stater

 6. Global opvarmning

 7. Økonomisk krise

 8. Global ulighed

 9. Energi- og forsyningsvirksomhed

 10. Transnational kriminalitet

 11. Masseødelæggelsesvåben

 12. Pandemier

 13. Konventionel krig

 14. Naturkatastrofer