Samfund

Sexovergreb mod kvinder i Europa: Nu har fænomenet fået et navn

Fænomenet er velkendt i en række arabiske lande, hvor det går under betegnelsen 'taharrush gamea'.

 går kom det frem, at der i Sverige har været en række seksuelle overgreb mod unge piger. Overgrebene fandt sted under ungdomsfestivalen ’We are Sthlm’ i Stockholm i sommeren 2014 og 2015.

De blev begået af en større gruppe unge mænd og drenge af udenlandsk herkomst - og bliver derfor sammenlignet med overgrebene begået i Köln nytårsnat. Der har været lignende overgreb i Helsinki og Salzburg.

Fænomenet er velkendt i en række arabiske lande, hvor det går under betegnelsen 'taharrush gamea'.

- Udtrykket 'taharrush gamea' betyder kollektiv seksuel chikane. Det er et forholdsvis nyt fænomen i arabiske samfund. Det er opstået samtidig med, at man havde de store demonstrationer i forbindelse med det arabiske forår i eksempelvis Egypten og Libanon. At det så fortsætter nu i Europa, viser, at det er et fænomen, der breder sig, siger June Dahi, der er studielektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Hun mener, at fænomenet er udtryk for en undertrykt seksualitet i de arabiske samfund – og samtidig kan det være et tegn på manglende retssikkerhed for kvinder i de offentlige rum, mener June Dahi.

- Der er en ældre tradition for at man chikanerer kvinder i det offentlige rum verbalt og nogle gange med berøringer, men det her med, at det foregår kollektivt, det er helt nyt.

I Sverige er en 15-årig dreng sigtet for seksuelle krænkelser og vold mod to 14-årige piger på ungdomsfestivalen ’We are Sthlm’.

I går kom det frem, at 38 piger i løbet af de seneste to år har anmeldt seksuelle overgreb begået under ungdomsfestivalen.

Og hele dagen stod både politikere og befolkningen i kø for at kritisere, at politiet aldrig oplyste offentligheden om et eneste af tilfældene. Fortielsen af overgrebene skyldes, at de blev begået af unge med udenlandsk herkomst, har politiet forklaret.

Herunder fortæller et af ofrene fra Köln om episoden: