Kvinder fra Thisted: - Asylansøgere mangler respekt i nattelivet
Unge mænd fra teltlejren i Thisted går over stregen på byens diskotekter, lyder det fra unge kvinder, der føler sig antastet i nattelivet.
De beglor pigerne. De vil kysse og gramse og forstår ikke et nej. Sådan lyder nogle unge kvinders oplevelse med unge asylansøgere i nattelivet i Thisted og Nykøbing Mors.
Thisted Kommune iværksætter derfor forebyggende tiltag for at skabe tryghed og undgå sammenstød i nattelivet.
- Det er grænseoverskridende, fortæller to unge kvinder samstemmende.
- Hvis man tilbyder dem en smøg, fordi de ikke selv har nogen, så vil de kysse på os og gramse hele tiden og prøve at sidde ved vores bord. Når vi så prøver at gå væk, prøver de at følge efter os, siger 19-årige Natasja Christensen.
Natteravne: Det synes at være et stort problem
Og afvisninger bliver ikke godtaget, fortæller de unge kvinder. Så bliver de pågældende mænd "rigtig sure".
- De forstår ikke, at jeg siger nej. De har ikke den der almindelige respekt, som danske fyre har, siger 23-årige Simone Parris, der også har oplevet at blive hevet fat i og kysset på kinden imod sin vilje.
De unge kvinder er langt fra de eneste, der har følt sig antastet i byens natteliv, siden 365 asylansøgere blev indlogeret i teltlejren i Thisted for to måneder siden.
- Det, vi hører, er, at det er hver weekend. Så det synes at være et stort problem, siger Hanne Thomsen, der er formand for byens korps af natteravne, der går på gaderne i weekenderne for at skabe tryghed.
Brug for dialog om god opførsel
Midt- og Vestjyllands Politi har fået tre anmeldelser om lignende episoder fra diskoteker og nattelivet i området. Men det har ikke givet anledning til nogen sigtelser.
- Vi har ikke overblik over, om det er de samme tre historier, der går igen. Vi har kun fået tre anmeldelser, hvor piger har følt sig chikaneret, men der har ikke været noget strafbart i nogen af sagerne. To af episoderne fandt sted i denne weekend, siger Poul Vestergaard-Lau, vicepolitiinspektør ved lokalpolitiet i Thisted.
Thisted Kommune vælger alligevel at skærpe opmærksomheden på problematikken for "at skabe en større forståelse, færre konflikter og dermed også større tryghed."
- Det er piger, som føler sig forfulgt på gaden. Som føler, at de her drenge går lidt for tæt på, fortæller Lars Sloth, direktør for børne- og familieforvaltningen i Thisted Kommune, der også har ansvar for asylområdet.
- Vi har brug for en dialog med dem om, hvad der er god opførsel og etikette hos os. Det vil vi gerne sætte fokus på i samarbejde med politiet, siger han til TV 2.
Ingen danske overgreb som i Köln og Sverige
Teltlejren får derfor besøg af nogle politifolk, der skal tage en dialog med de unge mænd om god opførsel i nattelivet.
Kommunen indfører derudover en skærpet alkoholpolitik, og en SSP-medarbejder, der i forvejen er tilknyttet lejren, skal være synlig i nattelivet.
Justitsminister Søren Pind (V) roser kommunens indsats for at gøre op med utrygheden.
- Jeg synes, det lyder forstandigt, det kommunen har gang i, siger han og opfordrer folk til at politianmelde alle krænkelser, så der kan blive grebet ind.
Ministeren har bedt Rigspolitiet om en kortlæggelse af, hvor stort omfanget af eventuelle krænkelser og overgreb er ude i de enkelte politikredse.
- Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at vi har haft situationer som dem, vi har set i Tyskland og Sverige. Men det er sandelig noget, vi skal have opmærksomhed på under alle omstændigheder, siger Søren Pind.
TV 2 har tidligere besøgt teltlejren i Thisted. Vi ville gerne have talt med asylansøgere i dag om, hvad de siger til kvindernes oplevelser. Det har kommunen imidlertid ikke tilladt.