Samfund

Dansk imam efter Köln-overgreb på kvinder: - Muslimer skal erkende problemerne

Muslimer har et erkendelsesproblem, mener imam Waseem Hussain, efter Tyskland nytårsnat blev ramt af overgreb på kvinder begået af mænd fra Afrika.

- Muslimer skal blive bedre til at se, at der er problemer rundt omkring. Der er muslimske unge eller unge med arabisk baggrund, der skal have at vide, at deres opførsel ikke er okay.

Det mener Waseem Hussain, fængselsimam i Vestre Fængsel og formand for Dansk Islamisk Center.

Nytårsnat blev mange hundrede kvinder overfaldet og forulempet i flere store tyske byer, ligesom man i Sverige har set samme tendens. Alene i Köln har over 500 kvinder anmeldt sexovergreb til politiet, som foreløbig har anholdt 19 mænd – heraf 14 mænd fra Marokko og Algeriet.

De mange overgreb har startet en heftig debat både i Danmark og i udlandet, men det er forkert at klantre islam for mændenes opførsel, mener Waseem Hussain.

- Det står ikke i religionen, at du skal forulempe kvinder. Profeten siger, at du ikke må tale grimt om kvinder, og at kvinder skal behandles godt. De opfører sig overhovedet ikke religiøst. Tværtimod, siger han til TV 2 og henviser til, at gerningsmændene sandsynligvis har drukket inden overfaldene.

"Vi har et erkendelsesproblem"

Ifølge Waseem Hussain hersker der en lille subkultur blandt muslimer, og selvom det ikke er et generelt problem, så skal problemet ”italesættes indefra”.

- Generelt set har vi et erkendelsesproblem. Vi erkender ikke, at der er problemer i egne rækker. Der bliver snakket om os og ikke med os. Når man snakker om nogle, så går man i forsvarsposition, fordi man bliver angrebet, siger imamen.

Han mener, at folk lægger islam til grund for den forkerte opførsel, fordi det er den eneste fællesnævner, der findes. Og det er forkert, slår Waseem Hussain fast.

- At sige, at det gælder for alle, er ligeså absurd som at sige, at de unge, der klasker kvinder i numsen på Roskilde Festival, er repræsentative for alle danskere, siger han.

Seksuel frustration

Men ifølge det konservative folketingsmedlem Naser Khader har arabiske mænd et forkvaklet forhold til kvinder og sex. Forbudt sex uden for ægteskabet og den såkaldte medgift, som mænd i den arabiske verden skal betale, når de skal giftes, er nogle af faktorerne, vurderer han.

- Hvis mænd ikke har de penge, så kan de ikke giftes. Når man ikke må dyrke sex, så bliver man seksuelt frustreret, siger Naser Khader.

Han giver også skylden til kønsopdelingen i den arabiske verden, hvor kvindernes oftest holder til i hjemmet.

- Når de (red. kvinderne) er uden for hjemmet, er de gæster i det offentlige rum. Hvis de ikke opfører sig anstændigt, så kan man tillade sig at gøre med dem, som man vil, siger Naser Khader.

Luderen og Madonnaen

Ifølge politikeren er den traditionelle opfattelse af kvinder i den arabiske verden, at der er to kategorier: Luderen, som man kan behandle, som man ønsker, og Madonnaen, der er urørt, og som man gifter sig med.

- I de arabiske og muslimske samfund er der hykleri og dobbeltmoral i forhold til sex og kvinder. Man må ikke dyrke sex uden for ægteskab, men man ser gennem fingre med det, når mænd gør det. Når kvinder gør det, har det derimod konsekvenser, siger Naser Khader.

Han understreger, at mange muslimske mænd ikke har den opfattelse, "men en del har".

- Der er tale om en mindre gruppe, men den er større i den arabiske kultur end i resten af verden. Man skal erkende, at der er et problem, siger han.