Samfund

Stressramte danskere får vidt forskellige tilbud

Stressbehandlingen er præget af tilfældigheder og manglende dokumentation, mener blandt andre forskere.

Omkring hver syvende dansker har ifølge en række undersøgelser tegn på stress, og det anslås, at der hver dag er omkring 35.000 danskere, der melder sig syge fra jobbet på grund af stress.

Samtidig bliver stress ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020.

Hver anden kommune har intet tilbud

Det vurderes, at stress koster Danmark et tocifret milliardbeløb om året. Alligevel er der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten enorm forskel på, hvilken behandling de stressramte bliver tilbudt.

Kun omkring hver anden kommune har tilbud til stressramte, og disse tilbud spænder fra kurser i løbetræning, krystalterapi og kostomlægning over mindfulness og gruppeterapi til psykologsamtaler.

Forsker: Ingen fælles retningslinjer

Ifølge en række forskere, stressbehandlere og organisationer er stressbehandlingen præget af tilfældighed og manglende videnskabelig dokumentation for effekten, og patienterne har ingen sikkerhed for, at de tilbydes den bedste behandling.

Hvad er stress?

  • Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.
  • Når kroppen derimod hele tiden er i beredskab, er det langvarig stress - det vil sige uger eller måneder. Langvarig stress er en tilstand af anspændthed og ulyst, som både påvirker vores fysiske- og psykiske helbred.
  • Kilde: Sundhedsstyrelsen

- Jeg synes, det er problematisk, at der i modsætning til for eksempel depression, ikke er fælles retningslinjer for, hvordan vi diagnosticerer og behandler stress, siger psykolog Yun Ladegaard til Ritzau.

Yun Ladegaard har forsket i arbejdsrelateret stress på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet og tilføjer:

- Hvis man bor i København, får man andre tilbud, end hvis man bor i en anden kommune. Det er op til den enkelte kommune, hvilke metoder man vælger.

Hun bakkes op af psykolog og centerleder for Center for Psykisk Sundhedsfremme, Christian Gaden Jensen.

- Generelt er det for usystematisk. Der er for lidt indsats med at lave konsensusdefinationer. Så der er altså en stor mangel på systematisk forskning og samarbejde. Så det kræver et stort samarbejde, og det kræver en helt anden måde at tænke på om mennesket. Så vi ikke tænker mennesket som et batteri man udskifter, hvis det bliver træt, siger Christian Gaden Jensen.

- Der mangler viden

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen efterlyser også nationale kliniske retningslinjer for stress.

- Jeg mener, at Sundhedsstyrelsen må gå forrest i at skaffe dokumentation. Nogle må gå i spidsen for at samle den erfaring vi har fra Danmark og andre landre, så vi reelt kan arbejde frem mod en klinisk retningslinje. Patienterne kan ikke gøre ret meget andet, end at have tillid til de læger og behandlere, som de bliver henvist til, siger Flemming Møller Mortensen til TV 2.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger dog til Jyllands-Posten, at det er vanskeligt, fordi der mangler faglig viden om, hvad der virker.

I denne grafik kan du se symptomerne på stress, og under den kan du læse fem råd yderligere.