Nødråb fra en mor: Min datter er ved at dø af anoreksi

Birthe Kristensen frygter for sin anoreksiramte datters liv, men kommunen fastholder beslutning om at afslutte ophold på bosted.

- Tag ansvar for min datter nu, hvis ikke hun skal dø.

Sådan lyder et nødråb fra Birthe Kristensen, der lige nu kæmper for at hjælpe sin anoreksi-ramte datter, Jacqueline Kristensen, bedst muligt.

Ifølge Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selskade lider 75.000 danskere af en spiseforstyrrelse. Blandt unge kvinder mellem 14 og 24 år er anoreksi den tredjehyppigste dødsårsag ifølge Dansk Selskab for Spiseforstyrrelser, men tallene kan være højere. 

Jacqueline Kristensen er 29 år og vejer bare 37 kilo fordelt på hendes 170 centimeter lange krop. 

Lige nu frygter Birthe Kristensen, at datteren er ved at dø for øjnene af hende, fordi hun ikke får den rigtige behandling. Derfor skyder hun nu med skarpt mod Holstebro Kommune.

Ingen specialister

I 2014 blev Jacqueline Kristensen ellers bevilget fem års ekspert-behandling for alvorlig anoreksi på bostedet Bakkely på Mors.

På halvandet år gjorde hun store fremskridt og nåede en vægt på 50 kilo, men fra 1. januar 2016 afbrød Holstebro Kommune pludselig opholdet og flyttede hende til et kommunalt opholdssted, hvor ingen af de ansatte har ekspertise i spiseforstyrrelser.

I dag vejer hun mindre end nogensinde.

- Jeg føler, at de har givet op. Jeg føler, at kommunen har givet op, siger Jacqueline Kristensen til TV 2.

Det bedste tilbud

På Bakkely havde hun en fast tilknyttet psykolog, som holdt øje med hende i døgndrift.

- Det er fuldstændig vanvittigt. I stedet for at gøre dig rask, som de siger, at de gør, så har de faktisk gjort dig mere syg, siger hendes mor, Birthe Kristensen. 

Holstebro Kommune fastholder dog, at døgn-overvågning ikke var nødvendigt i Jacqueline Kristensens tilfælde.

- Vi vurderer hele tiden, hvad der er det bedste tilbud lige nu. Og der må jeg fastholde, at det her er det tilbud, der matcher bedst lige nu, siger Helle Bro, der er direktør for personale, social og arbejdsmarked i Holstebro Kommune.

Afgørende behandling

Behandling hos specialister er dog helt afgørende for, at anoreksipatienter bliver raske. Et forløb, der ofte er langvarigt, mener psykolog og formand for Dansk Selskab for Spiseforstyrrelser, Loa Clausen.

- Sådan en proces varer mindst tre år og typisk flere, og det er som regel en gradvis netrapning, siger Loa Clausen. 

Hun kalder forløbet 'uprofessionelt' og 'ufagligt,' fordi personer som Jacqueline Kristensen har brug for daglig støtte i meget lang tid.