Samfund

Hård kritik af nyt imam-besøg: Han siger, kvinder selv er skyld i voldtægt

Organisationen Muslimsk Ungdom afholder søndag et arrangement, hvor den kontroversielle imam Sheikh Shahid Mehdi deltager. Det møder skarp kritik.

Det er både dybt uacceptabelt og moralsk forkasteligt at invitere en imam, der mener, kvinder selv kan være skyld i voldtægt.

Sådan lyder holdningen fra det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen i København Lars Aslan Rasmussen til, at organisationen Muslimsk Ungdom søndag afholder et arrangement, hvor der kan stilles spørgsmål til den kontroversielle imam Sheikh Shahid Mehdi.

Sheikh Shahid Mehdi kom for alvor i mediernes søgelys, da han i 2004 sagde, at kvinder, der ikke går med tørklæde, på mange måder selv er skyld i, at de kan blive voldtaget.

Arrangementet, der bliver afholdt i Det Islamiske Trossamfunds lokaler på Dorthevej i København, finder sted kort tid efter de mange overgreb på kvinder nytårsaften i Köln, som nordafrikanske og arabiske mænd mistænkes for at stå bag. Og det undrer Lars Aslan Rasmussen.

- Timingen er jo enormt dårlig set lyset af det, der sker i Köln. Der havde det jo været rigtig godt at have en imam, der for eksempel snakkede om lige rettigheder for kvinder og mænd i stedet for, siger Lars Aslan Rasmussen.

Han tror, at mange muslimer føler ubehag ved at blive mistænkeliggjort som voldtægtsforbrydere eller for at have en mærkelig seksualitet.

- Det her er rigtig uheldigt, og jeg er sikker på, at det her skader mange muslimers omdømme, og det synes jeg faktisk ikke, Det Islamiske Trossamfund kan være bekendt, siger Lars Aslan Rasmussen.

Endnu en hadprædikant

Lars Aslan Rasmussen mener, at Det Islamiske Trossamfund har haft en lang række af kontroversielle ”hadprædikanter” på besøg, som skaber splittelse i det danske samfund ved blandt andet at gå ind for stening og at homoseksuelle skal dø.

Ifølge socialdemokraten er Sheikh Shahid Mehdi på linje med nogle af dem.

- Ved at sige, at man selv er skyld i at blive voldtaget, hvis man ikke er ordentligt tildækket, skaber han splittelse og had. Det svarer til, at vi havde en anden forening, der inviterede en præst, der sagde, at man gerne må overfalde kvinder, der går med tørklæde. Der havde forhåbentligt også rejst sig et ramaskrig, siger Lars Aslan Rasmussen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra både Muslimsk Ungdom og Det Islamiske Trossamfund. Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser. 

Københavns Kommune har opsagt sit samarbejde med Det Islamiske Trossamfund.

Debat: Er muslimsk kultur forklaringen på overgreb i Köln?

På TV 2 News diskuterede Aien Amripour og Henrik Marstal søndag, om det er den muslimske kultur eller generel kvindeundertrykkelse rundt omkring i verden, der er årsagen til overfaldene i Köln. Og her var de to debattører langt fra enige.