Samfund

Debatten i Danmark raser efter overgreb i Köln: - Hvide mænd er lige så slemme

Nyheden om masseovergreb mod kvinder nytårsnat i den tyske by Köln har skabt stor debat herhjemme. Handler det om etnicitet - og hvorfor?

- Den sexkrænkende hvide mand har kronede dage.

Sådan lyder en af reaktionerne herhjemme, efter mindst 100 tyske kvinder nytårsnat blev overfaldet i Köln.

Ifølge vidneudsagn blev overgrebene nemlig begået af op mod 1000 mænd af nordafrikansk og arabisk afstamning. Udover at sætte flygtningedebatten i gang har det herhjemme også fået flere danske debattører på banen.

- Herhjemme er det bare sjovt

I Danmark lyder der nemlig alt andet end ramaskrig, når disse oplevelser fortælles. Faktisk sker det modsatte. Det mener blandt andet debattør Ulla Tornemand, der er tidligere næstformand i Dansk Kvindesamfund.

- Herhjemme kalder vi det drengestreger, når hvide unge drenge og fyre i flok, i folkeskolen og på andre uddannelsesinstitutioner, blufærdighedskrænker, sexchikanerer og sexforulemper piger, skriver hun i et debatindlæg i Politiken.

Hun peger samtidig på, at det herhjemme bare er sjovt, 'når hvide mænd i flok råber efter en kvinde, at hende kunne de godt voldtage.' Og ifølge Ulla Tornemand har 'den hvide mand kronede dage,' mens piben får en anden lyd, hvis man er brun. 

Ofrer sandheden

Den udlægning møder dog modstand fra blandt andet debattør og jurist Jacob Mchangama, der skriver følgende på sin Facebookside:

- For (den tidligere?) vicepræsident i Dansk Kvindesamfund er det tilsyneladende vigtigere at beskytte brune mænd mod mistænkeliggørelse, end uskyldige kvinder mod seksuelle overgreb. Faktisk så vigtigt, at hun er villig til at ofre sandheden. For med mindre jeg er gået glip af noget, har der i nyere tid aldrig været en sammenlignelig hændelse i Danmark, hvor op mod 1000 mænd tilsyneladende koordinerer en aktion rettet mod at krænke kvinder, skriver Jacob Mchangama og tilføjer:

- Og jo jeg er med på at der findes klamme danske mænd, der gramser på kvinder i nattelivet, på arbejdspladsen og i bussen, og som fortjener utvetydig fordømmelse. Men det der skete i Köln er udenfor kategori, og Ulla Tornemands opdatering tjener ikke andet formål end relativisering, skriver han.

Latterligt små problemer

Også debattøren Amalie Lyhne blander sig med et debatindlæg hos Berlingske. Hun kalder feministernes reaktioner efter overgrebet i Köln hykleriske og selvoptagede.

- Det kan ikke bare handle om ofrene i Köln. Det skal absolut handle om feministerne selv, og om hvor frygteligt og uretfærdigt det er, at nogle få danske mænd kan finde på at pifte efter dem på gaden eller lægge hånden på deres røv, skriver Amalie Lyhne og tilføjer:

- Når man nu helst vil slå på danske mænd og deres såkaldte hverdagssexisme, og når man nu samtidig hader alt og alle, der er kritiske over for indvandring, så er det meget ubelejligt, at gerningsmændene er asylansøgere. Derfor blander man fordømmelsen af de voldsomme overgreb med de latterligt små problemer, som danske kvinder oplever på Roskilde Festival, skriver Amalie Lyhne.

Hvide mænd rager også

I debatindlægget henviser hun blandt andet til et Facebook-opslag fra feminist og forfatter Sanne Søndergaard, der skriver:

- Kan forstå, at nogle hvide mænd er oppe at køre over, at nogle brune mænd har raget på nogle hvide kvinder. Rolig nu altså; kvinder af alle farver tager på Roskilde til sommer og bliver raget på af hvide mænd. Så der kan hvide mænd vinde ejendomsretten over kvindekroppen tilbage. 
Problem solved!, skriver Sanne Søndergaard.

Men debatten handler alt for lidt om kvindernes rettigheder. Det mener den dansk-afganske debattør Geeti Amiri, der i et debatindlæg på eb.dk efterlyser, at hvide feminister i stedet melder sig ind i den kvindekamp, der finder sted i minoritetsmiljøerne i Danmark. 

Forkert sammenligning

- Det er ikke kun skammeligt for kvindesagen, at ressourcestærke etniske danske feminister formår at svigte deres brune medsøstre i sådan grad, at de skriver indlæg op og ned om hverdagssexisme, alt i mens brune kvinders oplevelser af samme art er bandlyst til mørkets skammekrog, fordi deres seksualitet endnu ikke tilhører dem selv, skriver Geeti Amiri og tilføjer:  

- Det er forbandet usolidarisk, når jeg som dansk feminist, med afghansk og muslimsk baggrund, ikke en eneste gang tøver med at bakke op om den hvide, feministiske kamp, mens min kamp om at kunne gøre krav på min seksualitet ties ihjel.

Geeti Amira mener derfor ikke, at man kan sammenligne det, der skete nytårsaften i Köln, med 'fem voldtægtssager under karnevallet i Aalborg i 2015.' 

- Det skal sammenlignes med den afghanske Farkhundas skæbne i Kabul , da hun blev tæsket ihjel i 2015, mens politiet passivt kiggede på og tillod den kvindehadende afghanske kultur at folde sig uhindret ud, skriver Geeti Amiri. 

De voldsomme overgreb, der både er dokumenteret af flere øjenvidner og optaget på mobiltelefoner, har rystet Tyskland. Justitsminister Heiko Mass har på sin Twitterprofil skrevet, at "de modbydelige overgreb på kvinder ikke vil blive accepteret." Det tyske politi er dog stadig i gang med at efterforske sagerne.

To ofre for overgrebene i Köln - Evelin M. og Büsra C - fortæller deres version i videoklippet: