Samfund

- Når man er flygtet fra krig, er telte okay

Asylansøgere havde ikke fået besked om, at det var telte, der ventede dem, da de fredag flyttede til Næstved.

- Er det her en joke? Er det her, vi skal bo?

Sådan lød reaktionen fra 24-årige Yuousef Al Jammal fra Syrien, da han fredag steg ud af en bus sammen med 40 andre asylansøgere og så sit nye hjem i Næstved for første gang.

I byen er en fodboldbane omdannet til en midlertidig teltplads, hvor op mod 400 asylansøgere kan bo, og fredag flyttede teltlejrens første beboere ind, da 41 enlige mænd i bus ankom til den sjællandske by.

41 enlige mænd flyttede fredag ind i teltlejren i Næstved.

Asylansøgere havde ikke fået besked om telte

Flere af asylansøgerne fortalte til TV 2s journalister Katja Brandt Andersen og Jesper Zølck, at de ikke havde fået fortalt, at det, der ventede dem, var telte.

Afghaneren Rooyeen var ligesom Yuousef Al Jammal uforstående over for boligsituationen.

Hvornår fandt du ud af, at du skulle bo i telt?

- Det fandt jeg ud af, lige da jeg steg ud af bussen, da der var en person med flag, der fortalte mig det. Så spurgte jeg, hvad er det? Og fik af vide, at det var et af de telte, hvor I skal bo, hvor du skal bo, siger Rooyeen og henviser til en af de fremmødte fra netværket Venligboerne, som ønskede asylansøgerne velkommen til Næstved.

- Telte har alt, hvad vi skal bruge

Men opfattelsen ændrede sig ifølge TV 2s journalister straks, da asylansøgerne kom inden for i teltene.

- Det ser lidt underligt ud ude fra, men indeni er det okay. Min seng er blød, og der er varmt herinde. Det er rigtig fint nu, men jeg ved ikke med fremtiden. Nu er jeg bare glad for at være her. Jeg er glad for at være fremme og have et sted at være, siger Rooyeen.

Yuousef Al Jammal havde en lignende oplevelse.

- Man ser de her telte, og det er allerede mega koldt, men her er jo alt, hvad jeg skal bruge. Her er varmt, her er senge, og her er lys.

24-årige Yuousef Al Jammal fra Syrien flyttede fredag ind i teltlejren i Næstved.

Har kun brug for fred

Fredag haglede kritikken fortsat ned over regeringens teltlejre. Enhedslistens ordfører for udlændinge, integration og indfødsret, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder teltlejr-løsningen for hjerteløs. Dansk Røde Kors mener, at teltlejrene er ydmygende for asylansøgerne og er uforstående over for, at man ikke benytter sig af de over 200 ledige senge i deres opholdssystem, som organisationen har til rådighed.

Men pladserne er reserverede til børnefamilier, siger Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, til TV 2. Og Yuousef Al Jammal er også meget glad for sin plads i teltet, som han deler med syv andre.

- For folk som os, der er flygtet fra krig eller sådan noget, er ligeglade med, hvor vi skal bo. Vi har kun brug for en ting. Fred.

Han er dog uforstående over for, at der skulle være ledige senge på opholdssteder, som regeringen vælger ikke at bruge.

- Det tror jeg ikke på. Det tror jeg ikke, at nogen ville gøre.

Teltlejren i Næstved er den hidtil største i landet. Der er 50 telte, hvor der er plads til otte personer i hver.

Efter planen skal mændene bo seks til otte uger i teltlejren, inden de kan komme videre.

Se Yuousef Al Jammal, der viser sit telt frem, i klippet øverst.

En teltlejr med plads til op mod 400 asylansøgere er klar i Næstved.