Samfund

Debatten raser - TV 2 undersøger: Sådan er forholdene i teltlejr

TV 2 har undersøgt, hvordan asylansøgere har det i teltlejr.

Det er de færreste danskere, der slår et telt op i haven og overnatter der, når metrologerne lover snestorm. Men ikke desto mindre er det realiteten for 41 asylansøgere, når de fredag flytter ind i Danmarks hidtil største teltlejr, der står nyopført i Næstved. Og som asylansøgere har gjort det i Thisted siden november.

Men er det hjerteløst at lade asylansøgere bo i telt, når kong vinter rasler med sablen, som Enhedslistens ordfører for udlændinge, integration og indfødsret, Johanne Schmidt-Nielsen, ytrede i et opslag på Facebook mandag? Eller er det ydmygende for asylansøgerne, som generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl, fredag skriver på Facebook?

TV  2's journalist Wickie Møller Iversen undersøgte asylansøgernes forhold, da hun fredag besøgte Danmarks første teltlejr for flygtninge, der er opført i Thisted, og hvor asylansøgere har boet i telt siden november sidste år.

Telte er varme

Ifølge Wickie Møller Iversen er det ikke lige til at komme ind i teltene, der er lynet godt til og godt isoleret.

- Herinde i teltet er der utroligt lunt – faktisk rigtig varmt. Og det er der altså, fordi der sidder en termostat over i hjørnet, der kan mærke, hvor varmt det er udenfor og derefter regulere varmen indenfor. Teltet er varmet op af et oliefyr.

- Faktisk sagde en af mændene, der sov herinde i nat, at det nærmest var for varmt. Så der er ikke nogen endnu, der klager over snevejret og kulde heroppe i Thisted, siger hun.

Asylansøgere håber, at telte er midlertidig løsning

En del af beboerne har boet i teltlejren siden åbningen i november 2015, og selvom de er tilfredse med løsningen, så håber de, at fremtiden byder på en anden boligløsning.

- Stemningen er generelt rigtig god. De folk, vi har talt med indtil videre, har været meget taknemmelige for, at der er et sted til dem, og for at de bliver taget imod her i Danmark. Selvfølgelig håber mange af dem, at det at bo i telt er en midlertidig situation, og ikke noget de skal gøre permanent, siger hun fra teltlejren i Thisted.

Røde Kors har ledige senge

Fredag fortsætter debatten om, hvorvidt det er i orden at lade asylansøgere bo i telte, når sneen daler ned.

Røde Kors mener, at det er kritisabelt, fordi organisationen har over 200 ledige senge i deres opholdssystem, hvorfor de ikke kan forstå, at asylansøgerne ikke får lov til at bo der i stedet for i de to teltlejre i henholdsvis Thisted og Næstved.

Organisationens generalsekretær skriver på Facebook, at han både er trist og forarget over situationen.

Den holdning bakker Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen op om, fordi hun mener, at asylansøgere bør tilbydes en anden løsning, når det er muligt.

- Der er rigtige bygninger, som står ledige, og som vi betaler for. Altså pladser indrettet til asylansøgere i huse med gulv og med tag. Jeg tror, alle mennesker kan sætte sig ind i, at det er bedre – uanset om vi taler om enlige mænd eller børnefamilier – at bo i et hus, hvis der er et hus, siger hun fredag til TV 2.

De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at der er tale om symbolpolitik fra regeringens side, når flygtninge indkvarteres i telte, selvom der er ledige pladser andre steder.