Nye kampfly

Nato-rapport: Køb af kampfly en trussel mod forsvarets økonomi

Køb af nye kampfly og udgifterne til at holde dem i luften vil være en trussel mod økonomien i resten af det danske forsvar.

Sådan lyder vurderingen i en rapport fra embedsmænd i Nato, skriver Politiken fredag.

Alliancen gennemgår hvert år medlemslandenes forsvar, og i vurderingen af Danmark, der er offentliggjort på Forsvarsministeriets hjemmeside, konstaterer Nato, at forsvarsbudgettet er blevet mindre i 2015 og 2016, og fortsætter derefter:

- Købet af nye kampfly vil være en ressourcemæssig udfordring, og Danmark bør sikre sig, at købet ikke påvirker andre dele af forsvaret negativt.

Bag Nato’s diplomatsprog gemmer der sig ifølge flere eksperter en bekymring for, at flykøbet og ikke mindst driften af de nye kampfly, der skal afløse F-16-flyene, i fremtiden vil sluge en stadig større del af forsvarsbudgettet.

- Det er en reel bekymring, at man ender med at betale så mange penge for flyvevåbnets indkøb af F-35 eller et andet fly, at der vil være mange andre investeringer, som man ikke kan foretage. Danmark kan ende i det paradoks, at vi måske har råd til at købe de fly, men det er ikke sikkert, at du får råd til at bruge dem«, siger professor ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen til Politiken.

Vil koste det dobbelte

Politikerne har i høj grad fokuseret på de 20-30 milliarder kroner, det vil koste at købe de nye fly. Men typisk er udgifter til drift og nyudvikling af kampfly dobbelt så store som købsprisen, regnet over flyenes levetid på 30-40 år. Levetidsomkostningerne for de nye kampfly er estimeret til mellem 40 og 60 milliarder kroner.

Ud fra de senest tilgængelige tal fra den amerikanske rigsrevision vil flyvetimerne i F-35, der regnes som favorit til at blive Danmarks nye kampfly, koste omkring det dobbelte af, hvad det koster at bruge F-16-flyene i dag, hvis man regner med, at der vil blive fløjet det samme antal timer i de nye fly, skriver Politiken. De to øvrige flytyper i konkurrencen, Eurofighter og F-18 Superhornet, koster ifølge de seneste beregninger nogenlunde det samme som F-16 per flyvetime.

 Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ikke svaret på Politikens spørgsmål om Nato’s advarsel, men i en skriftlig kommentar fremhæver han, at »driftsomkostningerne forbundet med de tre kampflykandidater er også en del af den samlede evaluering i Nyt Kampfly Program, herunder kandidaternes levetidsomkostninger, anskaffelsesomkostninger og risiko«.

 Partierne bag forsvarsforliget har bundet sig til, at flykøbet skal kunne betales inden for rammerne af forsvarets almindelige budget på cirka 20 mia. kr.

- Hvis det er meningen, at pengene skal findes inden for det normale forsvarsbudget, er Nato’s bekymring i høj grad velbegrundet«, siger Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier til Politiken.