Samfund

Tvillingestudie: Kræft kan ligge i generne

Hvis din tvilling får konstateret kræft, har du en øget risiko for udvikle samme form for kræft. Det viser en ny undersøgelse.

En ny, stor undersøgelse af blandt andet danske tvillinger har konstateret, at hvis din tvilling får konstateret kræft, så har du en øget risiko for udvikle samme form for kræft.

Forskerne har undersøgt data fra over 200.000 enæggede og tveæggede tvillinger fra Danmark, Norge, Finland og Sverige indsamlet i perioden 1943 til 2010.

Blandt 23 forskellige kræfttyper blev der fundet en øget risiko for næsten alle kræftformerne - herunder almindelige kræftformer såsom brystkræft og prostatakræft, men også mere sjældne kræftformer, såsom testikelkræft, hoved- og halscancer og mavekræft.

En af de største risici er indenfor testikelkræft. Forskerne fandt ud af, at en mands risiko for at udvikle testikelkræft var 12 gange højere, hvis hans tveæggede tvilling udviklede det, og 28 gange højere, hvis hans enæggede tvilling udviklede kræftformen.

Generne spiller en rolle

Undersøgelsen viser, at generne spiller en stor rolle for risikoen for at udvikle kræft.

- På grund af undersøgelsens størrelse og omfang, så kan vi nu se vigtige genetiske virkninger for mange kræftformer, siger Jacob Hjelmborg fra Syddansk Universitet, der har lavet undersøgelsen sammen med forskere fra Havard University.

Forskerne fandt ud af, at arveligheden af ​​kræft er 33 procent. Men for nogle kræftformer er den risiko markant højere. 58 procent for modermærkekræft og 57 procent for prostatakræft

I gennemsnit fik hver tredje tvilling konstateret kræft i løbet af deres livstid. Forskerne anslår, at når en tveægget tvilling bliver diagnosticeret med kræft, har co-tvilling 37 procents risiko for at udvikle kræft; blandt enæggede tvillinger stiger risikoen til 46 procent.

Det viser studiet, der er offentliggjort i tidskriftet Journal of American Medical Association (Jama).