Samfund

Ny rapport: Trussel for IT-kriminalitet og IT–spionage er på højeste niveau

Truslen fra IT-spionage og -kriminalitet mod danske myndigheder og private virksomheder er 'meget høj', viser en ny rapport.

IT-spionage og -kriminalitet truer i stigende grad Danmark. Hackere tvinger sig adgang til systemer hos myndigheder og private virksomheder.

Truslen karakteriseres som 'meget høj', hvilket er det højeste trusselniveau på skalaen. Det viser en ny rapport fra Trusselsvurderingsenheden ved Center for Cybersikkerhed.

- Det er noget, som man skal tage meget alvorligt. Meget høj betyder i efterretningssprog, at det er noget, vi er helt sikre på sker, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed, til TV 2 og uddyber:

- Der er nogen, som vil ind i vores systemer, og de skal ikke have adgang.

Test selv, om dit CPR-nummer ligger på nettet.

Stjæler informationer

Rapporten fastslår, at IT-spionage mod offentlige myndigheder og private virksomheder er 'steget betydeligt' i de seneste år og udgør den 'alvorligste' trussel mod Danmark.

Bagmændene er primært statslige og statsstøttede grupper uden for Danmarks grænser, der arbejder med avancerede teknikker, og hackerne er på udkig efter forretningsdata og information med politisk eller strategisk betydning, forklarer Thomas Lund-Sørensen.

- Private virksomheder får kopieret eller stjålet information, der skal skabe værdi de næste år. De interessante data er idéer, design, innovation, produkter og forskningsresultater. Hackerne vil for eksempel sikre sig, at man ikke forsker i en forkert retning, forklarer han.

Virksomheder eller myndigheder, det indgår i et internationalt samarbejde er ofte i farezonen for spionage. Landene, der er med i samarbejdet vil sikre sig, at de får den korrekte information ved forhandlingsbordet, og at der ikke bliver puttet med vigtige oplysninger. Samtidig vil lande, der ikke er med i samarbejdet, gerne vide, hvad der foregår.  

Daglige anmeldelser

Samlet set er truslen for IT-kriminalitet stigende både i omfang og kompleksitet, viser rapporten fra Center for Cybersikkerhed. Truslen for IT-kriminalitet er altså for danske myndigheder og private virksomheder 'meget høj' – og særligt mindre og økonomisk sårbare virksomheder er truet.

I Danmark ser man 'jævnligt' hackerangreb i Danmark, og politiet får dagligt anmeldelser om IT-kriminalitet. Hackerne vil afpresse penge, stjæle digitale identiteter, men også sikre sig viden, lyder det fra Thomas Lund-Sørensen.

Vær opmærksom

Trusselsvurderingsenheden ved Center for Cybersikkerhed har til formål at gøre myndigheder og virksomheder i stand til at håndtere IT-trusler – og selvom sikkerhedsniveauet hos myndigheder og virksomheder generelt ser 'fornuftigt ud', er der plads til forbedringer.

- Først og fremmest skal vi være mere opmærksomme på, at der er alvorlige trusler. Virksomhedsledere og myndighedspersoner skal være opmærksomme. På den anden side, er det ikke noget, man som borger skal bekymre sig om, siger Thomas Lund-Sørensen.