Forskere slår alarm: Hovedpinepiller kan skade dit foster

Det smertestillende stof paracetamol, der blandt andet findes i håndkøbsmedicin som Panodil, Pamol og Pinex, kan være skadeligt for fostre.

Det viser ny forskning af en gruppe danske, tyske og franske forskere, der har testet stoffet på mus.

Studiet viste, at det var skadeligt for de gravide mus at indtage paracetamol, da fostrets kønsorganer tog skade. 

Stoffet var mere specifikt skadeligt for fostrets ægdannelse, hvilket i sidste ende går ud over evnen til selv at få unger - eller potentielt set evnen til at få børn for menneskers vedkommende.

Forskning med forbehold  
Forskerne vurderer, at indtagelsen af paracetamol kan reducere dannelsen af æg med op til 50 procent. Og ud over at føre til barnløshed, kan indtagelse af stoffet ifølge forskerholdet desuden øge risikoen for kønsmisdannelser hos drenge.   

Som anbefalingerne er i dag, må gravide kvinder gerne tage håndkøbsmedicin indeholdende Paracetamol, men det anbefaler gruppen altså bliver lavet om.

Forskerne tager dog det forbehold, at resultaterne fra dyreforsøgene med musene ikke helt uden videre kan overføres til mennesker. 

Alligevel vurderes det, at fundet er stærkt foruroligende, fortæller en af forskerne, adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Hør ham uddybe forskningsresultatet i indslaget over artiklen.