Samfund

DSB: Derfor bruger vi smartphones til at tjekke folks id-papirer

DSB møder kritik, efter det er kommet frem, at selskabets ansatte bruger mobiltelefoner til at fotografere id-papirer i forbindelse med grænsekontrollen ved den dansk-svenske grænse.

Kritikken florerer blandt andet på de sociale medier, hvor der sættes spørgsmålstegn ved, om DSB overholder Persondataloven.

Over for TV 2 forsikrer DSB’s informationschef Tony Bispeskov her til aften, at alle regler og retningslinjer bliver fulgt til punkt og prikke:

- Vores vagter bruger ikke deres egne telefoner, men har fået udleveret en smartphone som arbejdsredskab til netop denne opgave. Ved hjælp af en installeret app kan de tage et billede af id-papirerne, som bliver sendt direkte videre til en sikret server, der er i vores varetægt. Billedet bliver på intet tidspunkt lagret på telefonen.

Juridisk bistand

DSB har søgt juridisk bistand for at sikre, at loven bliver overholdt ved håndteringen af de personfølsomme oplysninger.

- Der er nogle lov- og sikkerhedsmæssige retningslinjer, som vi skal overholde. Og det gør vi. Vi kan opbevare de indsamlede data i op til 30 dage, inden de bliver slettet igen. Når vi overhovedet opbevarer dem, er det for at kunne dokumentere over for de svenske myndigheder, at vi rent faktisk har udført id-kontrol fra Danmark til Sverige, forklarer Tony Bispeskov.

- Sker det for eksempel, at en person mister sine id-papirer mellem Sverige og Danmark, risikerer vi en bøde på 50.000 svenske kroner, hvis ikke vi kan dokumentere, at vi har tjekket den pågældende persons identitet.

Securitas hyret ind til opgaven

Mandag trådte den svensk-pålagte id-kontrol af passagerer rejsende mod Sverige i kraft.

Det betyder, at DSB har opsat kontrolpunkter i Københavns Lufthavn for alle sine passagerer, der skal mod Sverige.

På perronen skal vagterne fra det private vagtværn Securitas, som DSB har hyret til at varetage opgaven, tage et billede af passagernes id for at registrere dem.

Hvis man som dansker vil igennem kontrollen, skal man kunne fremvise enten pas eller kørekort. Det samme gælder for svenskere, der dog også har et særligt id-kort, som også accepteres i kontrollen.

Sådan fordeler asylansøgere sig i Skandinavien

Danmark er det skandinaviske land, der hidtil har modtaget færrest asylansøgere i 2015.

Herunder antallet af asylansøgere i de fire skandinaviske lande i år frem til 1. december. Tallene er indsamlet hos myndighederne i landene af de nordiske nyhedsbureauer.

SVERIGE:

* I 2014 søgte 81.301 personer om asyl.

* Fra 1. januar til 1. december 2015 søgte 149.028 personer asyl.

* De fleste kom fra Syrien, men der var også mange fra Afghanistan og Irak.

FINLAND:

* I 2014 søgte 3651 personer om asyl.

* Fra 1. januar til 1. december 2015 søgte 30.500 personer asyl.

* De fleste kom fra Irak, men der kom også mange fra Afghanistan, Syrien og Somalia.

NORGE:

* I 2014 søgte 11.480 personer om asyl.

* Fra den 1. januar til den 1. december 2015 søgte 30.110 personer om asyl.

* De fleste kom fra Syrien, men der var også mange fra Afghanistan, Irak og Eritrea.  DANMARK

* I 2014 søgte 14.792 personer om asyl.

* Fra den 1. januar til den 1. december søgte 18.492 personer asyl.

* De fleste kom fra Syrien, men der var også mange fra Irak, Iran, Afghanistan og Eritrea.

Kilder: TT, NTB, FNB, Ritzau