Samfund

De gjorde rent mens du sov: Nu bliver de hyldet og debatteret

En gruppe på muslimer har igen i år taget nettet med storm 1. januar, efter at de tidligt i morges i samlet flok mødte op og gjorde rent på Rådhuspladsen og indre by i København under mantraet ’Kærlighed til alle – Had til ingen’. Det bliver de nu hyldet for på de sociale medier, hvor det samtidig også skaber debat. Blandt andet på TV 2 Nyhedernes Facebook-side, hvor opslaget på nuværende tidspunkt er delt 1437 gange, nærmer sig 1500 kommentarer og har rundet 50.000 likes. 

- Flot gjort! Og så lad os lige allesammen huske at langt de fleste muslimer gerne vil være en positiv del af det danske samfund, lyder det fra Asbjørn Nielsen.

Fiemaiah Catja Catrina Gedionsen synes, at ’det er stærkt gjort.

- Det giver stof til eftertanke. Tænk engang, hvad der kan opnås ved villighed og fællesskab. Det kalder jeg gode rollemodeller, for os alle sammen. GODT NYTÅR. Må 2016 være byde på gode og lyse tider, skriver hun.

Lone Bagge Pedersen mener også, vi skal sige tak og gøre gengæld -  De har helt sikkert gjort det af et godt hjerte, så lad os klappe dem på skulderen og sige godt gået. Det er jo naivt at tro, at dem har skudt af på Rådhuspladsen vender tilbage for at rydde op, vi har fejet for vores egen dør, og været ude og rydde op. Godt nytår til alle uanset religion, mener hun.

Morten Nielsen synes, at ’det er et fed måde at sende et signal på’.

- Acceptere folk har forskellige holdninger, men jeg syntes det flot og håber det kan bringe nogle af de stakkels mennesker med ekstreme holdninger i armene på de her fornuftige mennesker for nu kan man jo se de også findes, skriver han.

Du kan deltage i debatten her:

Har muslimer noget at bevise?

Der er dog også en del, der har et mere nuanceret blik på sagen og argumenterer for, at oprydningen principielt er sørgelig. Blandt andet Jes Høyer

- Synes nu ikke "almindelige" fredelige muslimer har noget at beviser. Lad os droppe det religiøse og sige "en lille hjælp fra et menneske til et andet". Godt nytår, skriver han.

En betragtning, han blandt andet deler med Claus Paarup.

- Jeg forestiller mig, de pågældende mennesker føler, de skal yde mere end andre for at blive accepteret, hvilket er sørgeligt.

Også Ditte Pedersen mener, at det på en eller anden måde er forkert.

- Synes på en eller anden måde at det er forkert. Ingen burde skulle gøre sådan noget for at blive accepteret af samfundet. Når det så er sagt er det en super flot gestus, skriver hun.

Amina Haji Mohamed får mange likes og positive tilkendegivelser for nedenstående opslag på TV 2 Nyhedernes Facebook-side skriver:

- Flot initiativ, men folk skal rydde op efter sig selv. Og det er pisse irrelevant, hvilken religiøse baggrund de har.

Dertil skriver Jannie Camilla Rekve: Muslimer for fred er en gruppe som gør rigtig mange ting, af et godt hjerte og ikke fordi de skal!!!  For en måneds tid siden stod de og delte mad ud på Rådhuspladsen! 

Herunder kan du se, hvordan Rådhuspladsen så ud før og efter, der var blevet festet og ryddet op ved at hive i slideren til højre.

I tråden på Facebook-siden er der også folk, der deler ’solstrålehistorier’ - blandt andet denne:

- I nat tog jeg toget fra Hovedbanen til Nørreport. Her var der tæt pakket og det var derfor svært at komme ind i toget. Et par unge "muslimske" mænd åbnede døren hvorpå den ene sagde "vil du med, så kom endelig ind i toget. Vi skal nok få plads til dig også". Så hoppede to mænd på Humørikonet smile En dag sad jeg i bus 4A, hvor en ung "muslim" rejste sig for at hjælpe en ung kvinde med barnevognen. Derefter rejse han sig for en ældre dame og sørgede dernæst for plads til endnu barnevogn. Efter hans gestus satte en ældre dame sig hen ved siden af ham, fordi hun følte sig tryg i hans selskab. Ja, der er skam masser af solstråle historier og de glæder langt ind i sindet. I det hele taget er jeg vild med positive, nysgerrige, venlige og rummelige mennesker. Godt nytår til alle de kære hjælpsomme mennesker, skriver Camilla Juul Grubbe.

Vi er glade for at bo i Danmark

Muslimer for fred er et initiativ taget af Danmarks ældste muslimske organisation, Islams Ahmadiyya Menighed, for at udbrede islams budskab om kærlighed og fred til alle uanset tro.

- Vi viser, at vi støtter Danmark, og at vi er glade for at bo i landet, lød det blandt andet fra en af de medvirkende Hamid Ahmad på 29 år, som TV 2 interviewede tidligere i dag.Han uddyber det her