Samfund

Ekspert om prins Henriks pension: Det mest overraskende var, at det krævede en tale

Det mest usædvanlige ved årets nytårstale var det faktum, at nytårstalen undtagelsesvist indeholdt en reel nyhed. Nemlig at Prins Henrik har valgt at gå på pension.

Det siger historiker Jes Fabricius Møller, der om nogen er ekspert i Dronningens nytårstaler og har skrevet en bog om talerne.

- Det plejer at være sådan, at ingen har flere informationer, når talen er forbi, end de havde, da talen startede. Talen er ikke bygget på information, siger han.

For ham var det mest overraskende, at Dronningen havde fundet det nødvendigt at lancere nyheden på den måde.

- Det er jo ikke overraskende, at Prins Henrik er en gammel mand. Det overraskende er, at det var en situation, der kræver en meddelelse på denne måde, siger han.

Det har ikke været det bedste år

Ellers vurderer han, at den store overskrift på årets nytårstale var ordet ”fortrøstning”.

- I talen er der en erkendelse af, at det ikke har været det bedste år. Det har været lidt skrantet. Og når det går lidt dårligt, så skal vi huske de nære ting og se fremtiden i møde med fortrøstning. Hendes overskrift var: ”Vi skal ikke være så bekymrede, vi skal fortsætte hverdagen”, siger Jes Fabricius Møller.

Nævnte terrorofre og deres familier

Anledningen til de opmuntrende ord var et år, der stod i terrorens tegn – både i verden omkring os og herhjemme i Danmark:

-Temaet terror var forudsigeligt. Der, hvor dronningen greb det anderledes an, var, at hun normalt omtaler den slags ting i meget generelle vendinger. Her nævnte hun specifikt de to ofre for terroren i København og deres pårørende. Det skaber identifikation: Vi er alle sammen berørte af de drab. Det har ramt os alle sammen. Hun strækker det ud til at sige: Terror berører alle, fra det konkrete til det meget brede, siger Jes Fabricius Møller.

Men det var vigtigt for Dronningen at indskærpe, at vi ikke må reagere på terrortruslen med frygt og opgivelse.

-Vores reaktion må ikke blive til en lammende frygt. Vi skal indstille os på vore vilkår, som de er, vi må vise agtpågivenhed. Men vi skal leve vores hverdag med fortrøstning, og med godt mod – ja, med godt humør, for angst gør os svage, sagde Dronning Margrethe.

Læs hele Dronningens nytårstale her