Forsikringen dækker ikke skader ved ulovligt fyrværkeri

Det store salg af fyrværkeri er gået i gang, og det er ikke kun hos de lovlige forhandlere, at der er gang i handlen. Ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri er et stigende problem, oplyser politiet til TV 2.

Og det kan blive en dyr omgang, hvis uheldet er ude og du skader dig selv eller andre med ulovligt fyrværkeri.

Der findes nemlig helt klare regler for, hvornår ulykkesforsikringen ikke yder erstatning, når fyrværkeriet fyres af.

Man får ingen erstatning, hvis man håndterer sit fyrværkeri forkert – for eksempel hvis man holder en tændt raket i hånden. Bruger man hjemmelavet og ulovligt fyrværkeri, får man heller ingen erstatning.

- Under visse omstændigheder kan man risikere ikke at få erstatning, hvis man er vidende om, at fyrværkeriet er ulovligt og alligevel fyrer det af. Så er man groft uagtsom, så kan man risikere at forsikringen ikke dækker, siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen, til TV 2.

- Men nu er det jo ikke altid, at man er klar over, at fyrværkeriet er farligt. Vi havde jo sagen sidste år med batterierne fra T. Hansen, der viste sig at være yderst farlige. Så kan man hverken blive straffet eller risikere, at forsikringen ikke vil erstatte, fordi man er i god tro omkring brugen af det, understreger Ole Vidstrup.

Efter ulykker med krysantemumbomber sidste nytår, som kostede tre livet og to alvorligt kvæstede i Nordjylland, har øget fokus og efterforskningssamarbejder mellem flere politimyndigheder ført til en stribe ransagninger, anholdelser og varetægtsfængslinger af mistænkte.

Desuden er krudt, kemikalier, kraftige kanonslag og udstyr til produktion af ulovligt fyrværkeri med videre beslaglagt.

Politiet advarer: Det er pivulovligt

Politiet advarer også mod det ulovlige fyrværkeri:

- Vi har kunnet se, at de kanonslag, der er produceret, er af meget forskellig karakter og farlighed. Det er pivulovligt, det er lavet af amatører, og du aner ikke, hvad det er, du køber, siger efterforskningsleder ved Københavns Politi, Dannie Rise.

- Dem der står bag det her, de har ikke nogen moral. For dem handler det kun om en ting, og det er profit, siger Dannie Riise.

Rigspolitiets foreløbige opgørelse over beslaglæggelser af ulovligt fyrværkeri i de seneste fire uger (fra 30. november til 25. december) tæller næsten 1200 krysantemumbomber, cirka 50.000 kanonslag og 2800 stykker andet fyrværkeri.

Sikkert og lovligt fyrværkeri

Godkendt fyrværkeri er mærket på en af følgende måder:

·        CE-mærkning

·        SIK-nummer

SIK-nummeret er ved at blive udfaset og erstattet af CE-mærkning, og derfor kan der i en overgangsperiode være tale om begge mærkninger

De fem fyrværkeriråd

Når du anvender fyrværkeri, er det vigtigt at have en så sikker adfærd som muligt for at undgå ulykker. Læs her de fem fyrværkeriråd, som er grundlaget for sikker omgang med fyrværkeri:

1. Brug altid beskyttelsesbriller

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Se mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside