Dyr post: Danmark får europarekord i portopriser

Når det fra den 1. januar koster 19 kroner at sende et brev, så får Danmark de dyreste priser på porto i Europa. Faktisk bliver det dobbelt så dyrt at sende et brev herhjemme som i det næstdyreste land Norge, har Radio24syv regnet sig frem til. Post Danmark mener, det er en helt naturlig følge af de faldende postmængder.

- Ingen andre steder i verden er brevmængden faldet så meget, som vi har set på meget kort tid i Danmark. Og det er særligt antallet af de hurtige A-breve, der svinder ind med rekordfart, forklarer direktør i Post Danmark Henning Christensen til Radio24syv.

Det er netop A-brevene, som er fremme dagen efter afsendelse, der stiger gevaldigt i pris fra nytår - nemlig med knap en fordobling fra 10 til 19 kroner.

Gennemsnitspris under fem kr.

Radio24syv har undersøgt priserne i samtlige 28 EU-lande samt Norge og Schweiz. Udgangspunktet er et standardbrev på 20 gram, og i det næstdyreste land Norge koster brevet 8 kroner og 61 øre at få frem næste dag. Generelt er gennemsnitsprisen for den hurtigst mulige befordring med et almindeligt frimærke rundt om i de europæiske lande på 4 kroner og 72 øre.

Professor i samfundsvidenskab, Bent Greve vurderer, at danskernes stigende brug af digital post og nedgangen i postede papirbreve, netop er en årsag til de stigende portopriser. Men han undrer sig over, om det kan være hele forklaringen:

- Det er en stigning, som det er svært at se, der er logiske økonomiske begrundelser for at lave. For nu bliver det så dyrt, at man må antage at endnu færre vil have lyst til at sende et brev internt i Danmark, siger professoren til Radio24syv.

Manglende effektivitet

Bent Greve peger på også på en anden mulig årsag til prishoppet er, at Post Danmark ikke har været effektive nok i deres postomdeling.

- Når man ikke er tilstrækkeligt effektiv, så er man nødt til at tage en højere pris for det. Og det kan man så gøre i kraft af, at man et stykke af vejen har monopol på at sende breve rundt i det danske system, siger Bent Greve til Radio24syv.

Dyrere end at sende fra udlandet

Selv hvis man sammenligner med at sende et brev til Danmark fra et hvilket som helst andet europæisk land, så er den dyreste pris 11 kroner og 37 øre fra Sverige. Altså er det langt dyrere at sende post internt i Danmark end at sende breve til Danmark fra et hvilket som helst andet land.

Post Danmark mener, at den pris bør sammenlignes med den danske pris for B-post på 8 kroner. Men for sønderjyder kan der være en fin fidus i at indlevere posten syd for grænsen. Prisen for at sende et brev til Danmark er 6 kroner og 45 øre, og Deutsche Post skriver, det er fremme i løbet af 2 til 3 hverdage. Til sammenligning lover Post Danmark at et B-brev er fremme indenfor 4 hverdage.

- Det giver ingen mening, at vi sammenligner os med andre lande, fordi i Danmark har vi en situation, der er helt ulig, hvad vi ser andre steder i Europa, siger Post Danmarks direktør Henning Christensen til Radio24syv.

Intet tilskud

I Danmark har politikerne bestemt, at et brev skal kunne komme frem i løbet af en dag til hele landet. Desuden er der intet statstilskud til Post Danmark for at yde denne service. Derfor påtager Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen sig også sin del af det politiske ansvar for, at priserne nu stiger:

- Vores udgangspunkt er, at Post Danmark skal ikke på finansloven. Derfor skal vi gentænke befordringspligten. Hvor meget går vi ind politisk og forlanger? Skal der nu være breve ud til hver eneste husstand hver dag? Eller kan vi nøjes med eksempelvis tre dage om ugen? Skal der være post om lørdagen? Det skal vi kigge på efter nytår, siger han til Radio24syv, og henviser til de forhandlinger, der skal være om befordringspligten i de næste måneder.

Skal sikre forretningen

Egentlig er de høje portopriser en positiv nyhed, hvis man spørger Post Danmark og Kristian Pihl Lorentzen: Danmark er helt i front i den digitale udvikling, og danskerne vil langt hellere sende en e-mail end et brev.

- En normal dansk familie sender færre en fire A-breve om året, siger Henning Christensen til Radio24syv.

- Så vi har bare den opgave at sikre, at vi er en professionelt drevet forretning, der kan sørge for at butikken hænger sammen. Og det er derfor brevet kommer til at koste 19 kroner.

Ekstra for sporing

Generelt er de europæiske postmarkeder under opbrud i disse år. I Italien tilbyder postvæsenet ikke længere at have brevet fremme i løbet af et døgn med et almindeligt frimærke - det tager 4 dage. I stedet har de indført en ny dag-til-dag-service med et stregkodefrimærke, hvor afsenderen kan tracke brevet, som vi kender det fra pakker. Pris: 20 kroner.

Men den slags service vil Post Danmark ikke inkludere i deres 19 kroners-breve:

- Umiddelbart har vi ikke nogle af den slags overvejelser, for vi har et udmærket produkt med en meget høj kvalitet, siger Henning Christensen til Radio24syv.

Post Danmark anfører desuden, at prisen stiger i flere af de andre lande, hvis vægten kommer over 20 gram. I Danmark gælder prisen på 8 kroner for et B-brev indtil 50 gram, mens A-brevet til 19 kroner må være op til 100 gram.

Det koster porto i Europa

Udgangspunkt: 20 gram brev hurtigst muligt internt i landet Danmark 19 kr. Belgien 5,52 kr. Bulgarien 3,24 kr. Cypern 2,94 kr. Estland 4,66 kr. Finland 7,89 kr. Frankrig 5,74 kr. Grækenland 5,16 kr. Holland 4,95 kr. Irland 5,02 kr. Italien 6,81 kr. Kroatien 6,35 kr. Letland 2,22 kr. Litauen 3,23 kr. Luxembourg 5,02 kr. Malta 1,86 kr. Norge 8,61 kr. Polen 4,13 kr. Portugal 5,38 kr. Rumænien 2,64 kr. Schweiz 7,17 kr. Slovakiet 3,23 kr. Slovenien 2,58 kr. Spanien 3,01 kr. Storbritannien 6,39 kr. Sverige 5,68 kr. Tjekkiet 4,14 kr. Tyskland 5,02 kr. Ungarn 3,45 kr. Østrig 4,88 kr.