Samfund

Mange veje fortsat spærret af vandmasser: Få overblikket her

Weekendens massive mængder regn har ført til oversvømmelser flere steder i landet og flere lukkede veje. Her får du et overblik over situationen, som den ser ud mandag morgen:

- Ringvejen O3 ved Odense SØ og Odense NØ er endnu spærret i begge retninger mellem Niels Bohrs Alle og Nyborgvej. Fyns Politi oplyser mandag morgen, at der tages bestik af situationen i løbet af formiddagen, hvorefter der muligvis kommer et mere præcist bud på, hvornår det kan forventes, at vejen åbnes igen

- E20 ved Taulov: Vejen har været spærret ved motorvejskrydset mellem Fredericia - Kolding N og motorvejskryds Fredericia og Taulov i begge retninger. Den er nu farbar igen.

- Rute 23 Kalundborgmotorvejen, fra Tølløse mod Kalundborg ved Kvanløse er fortsat spærret på grund af vand på vejen. Det kan dog passeres via fra -og tilkørselsanlægget.

- Brovejen ved Vordingborg har været spærret i begge retninger mellem Stege og Vordingborg. Vejen er nu tømt for vand og åbnet i begge retninger.

- Rute 313 Assensvej ved Nørre Aaby er endnu spærret.

- Sønderborgvej fra Sønderborg op til motorvej E45 er lukket mellem Felsted og Vestermarken.

- Der er flere steder store mængder vand på kørebanen, specielt på E47-Sydmotorvejen mellem frakørsel 46 Sakskøbing og 48 Maribo, hvor Vejdirektoratet advarer mod risiko for aquaplaning.  

- Generelt er det veje i hele landet, der er plaget af vandet, så hvis man skal ud, især på de lange stræk, så regn med, at det kommer til at tage lidt ekstra tid, siger Pia Marianne Richter-Pedersen fra Vejdirektoratet til TV 2.

Fyns Politi gav søndag morgen dette overblik over spærrede veje på Twitter:

Der er generelt meget vand på vejene i hele landet, og både Vejdirektoratet og Politi advarer om risiko for akvaplaning og råder bilister til at køre forsigtigt.

Også i Vejle er der faldet enorme mængder vand:

Også i Aabenraa og nær Gram er åer ved at gå over deres bredder:

I København var der søndag formiddag meget vand på vejen ved Sundby metrostation, og rejsende hertil blev anbefalet at stå af ved Bella Center i stedet. Nu er dog igen muligt at komme tørskoet til og fra Sundby.

Usædvanlige oversvømmelser

Beredskabsstyrelsen har natten til søndag haft 130 mand og ni lænsepumpecontainere med en samlet pumpekapacitet på 280.000 liter vand i minuttet i arbejde. Fra klokken seks søndag morgen hjælper styrelsen med at pumpe vand væk i Gråsten, Sydals, Tønder, Sønderborg, Haderslev, Aabenraa, Hesselager, Otterup, Skodborg, Hedensted og Thisted.

Særligt Fyn og Sønderjylland har været ramt af det voldsomme regnvejr. I store Jyndevad nær den dansk-tyske grænse fik man i løbet af natten til lørdag og lørdag 46,7 milimeter regn. Den mængde vand plejer at falde i løbet af 20 dage, men her skete det altså i løbet af blot 20 timer.

TV 2's meteorolog Jens Ringgård fortæller, at oversvømmelserne er usædvanlige. Normalt skyldes oversvømmelser skybrud eller stormflod, men denne gang er der blot tale om helt almindeligt regnvejr, der har stået på længe. Samtidig er jorden flere steder helt mættet af vand.

- At se det, som vi har set det i år i hele landet, det er ualmindeligt og noget, jeg ikke umiddelbart har kunnet finde et lignende tilfælde af, siger Jens Ringgård.

Det værste regnvejr er overstået, men den centrale og nordlige del af landet kan stadig forvente yderligere 10-15 milimeter. Fra klokken 12 søndag og i løbet af eftermiddagen vil det blive tørvejr i hele landet.

Huse oversvømmet

Vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Ivan Gohr Jensen, fortæller, at man har fokuseret på at hjælpe de mange husejere, hvis hjem er oversvømmede.

- I sommerhusområdet Skovmose på Sydals er 10-15 sommerhuse mere eller mindre oversvømmet. I Aabenraa er blandt andet et kolonihaveområde ramt. Her står mere eller mindre hele området under 30-40 centimer vand, siger han til TV 2.

Ivan Gohr Jensen anbefaler bilister at sætte farten ned og holde god afstand.

- Man skal køre efter forholdene. Vi har sat skilte op mange steder, men vi kan ikke sætte skilte op alle steder, siger han.

Opdateres løbende...

Har du billeder eller video af oversvømmelser i dit lokalområde? Del dem med os via formularen her: