Samfund

Færgeselskab klager til EU: Svensk id-kontrol koster 100.000 om dagen

Henrik Rørbæk er administrerende direktør for HH-Ferries, der er selskabet bag færgeoverfarten mellem Helsingør og Helsingborg, og han føler sig underløbet af de svenske myndigheder.

Årsagen er den id-kontrol, som den svenske stat fra den 4. januar pålægger alle operatører, der transporterer passagerer mellem Danmark og Sverige.

Kontrollen vil nemlig ifølge Henrik Rørbæk betyde en ekstra udgift på den tunge side af 20 millioner kroner i løbet af de første seks måneder - det vil sige over 100.000 om dagen - hvilket er en udgift, der ikke kun undgå at gå ud over priserne på overfarten.

- Vi er klar til at indsende en klage til EU-kommissionen om den svenske stat, fordi vi ikke mener, at EU’s konkurrenceregler er overholdt, siger Henrik Rørbæk til TV 2.

DSB afsætter en million dagligt

De svenske myndigheders krav om id-kontrol af alle passagerer på togrejser til Sverige kan også blive en dyr omgang for DSB.

Her vurderes det, at id-kontrollen vil komme til at koste en million kroner dagligt, og ifølge DSB trafikinformationschef Tony Bispeskov kan det meget vel komme til at betyde højere billetpriser fremover.

Henrik Rørbæk mener, det er urimeligt, at de private operatører pålægges ekstra udgifter i millionklassen, mens udgifterne til id-kontrollen på Øresundsbroen, der er delvist ejet af den svenske stat, dækkes af de svenske skatteydere.

- Vi har ikke kompetencerne til at stå for id-kontrollen, så vi bliver nødt til at entrere arbejdskraft udefra, og det vil betyde en betydelig ekstra udgift som lander på vores og i sidste ende kundernes skuldre, og det mener vi, er dybt urimeligt, siger Henrik Rørbæk, der er bekymret for, at kunderne vil søge den billigste måde at krydse sundet.

- Hvis vi får en ekstraudgift på 20 millioner kroner, så kan vi ikke gøre andet end at hæve billetpriserne, men priserne for at krydse Øresundsbroen forbliver den samme, fordi det er staten, som dækker udgifterne, og det er min grundholdning, at man skal have lige betingelser, siger Henrik Rørbæk. 

Ekspert: HH-Ferries har en god sag

Ifølge Peter Vesterdorf, der er juridisk konsulent i Publicure og dagligt beskæftiger sig med EU-ret og særlig statsstøtte og konkurrenceret, er det meget sandsynligt, at EU-kommissionen vil tage en klage fra HH-Ferries alvorligt.

- Det lyder for mig som om, HH-Ferries har en god sag, hvis de klager til EU, siger Peter Vesterdorf og henviser til artikel 107 i EU-traktaten, der forbyder statsstøtte, der kan fordreje konkurrencevilkårene.

- Det kan man sagtens argumentere for er tilfældet her, så umiddelbart vil jeg sige, at der er noget at komme efter i sagen.

Han understreger dog i samme åndedrag, at HH-Ferries, ikke skal regne med at få en håndsrækning lige med det samme.

- Denne type sager kan trække i langdrag. Jeg sidder selv med en sag, der minder om den, og den har indtil videre været under behandling i seks år, forklarer Peter Vesterdorf.