Samfund

Dansk And A/S beklager stinkende ænder: Sådan tjekker du din juleand

Sent onsdag aften - aftenen før juleaftensdag – meddelte Fødevarestyrelsen, at et parti ferske ænder fra firmaet Dansk And A/S kunne være meget ildelugtende, og at man derfor ikke må spise dem, hvis man opdagede en ”afvigende” lugt.

I alt indeholdt partiet omkring 1.100 ænder af mærket ”Fersk Dansk And” med pakkedato 10.12.2015, men formand for firmaet bag de stinkende ænder, Dansk And A/S, Martin Daasbjerg, siger til TV 2, at det kun drejer sig om 20 til 30 ænder.

- Vi er godt nok kede af, vi er kommet til at sende mellem 20 og 30 ænder ud til forbrugerne. Det beklager vi meget, meget dybt. Det burde ikke være sket, siger han til TV 2.

De dårlige ænder er blevet solgt i 158 butikker i hele landet, blandt andet i Meny, Letkøb, Min Købmand, Spar og Superland.

Du kan se hele listen med butikker her.

Man er ikke det mindste i tvivl

Martin Daasbjerg forklarer overfor TV 2, hvordan man som forbruger tjekker, om der er noget galt med juleanden.

- Vi anbefaler at folk , der står med en and fra produktionsdatoen den 10. december, lukker den and op, tager den ud, kigger på indmadsposen og dufter til den. Vasker den indvendig og udvendig. Eventuelt gnider den over i skindet indvendigt med salt og vasker det af igen. Er man i tvivl om indmadsposen dur eller ikke dur, så smider man indmadsposen væk.

- Når man lukker dem op (ænderne, red.), så er man ikke det mindste i tvivl om, at det er en dårlig and. Den stinker, siger Martin Daasbjerg, der forklarer at alle vakuumpakkede ænder vil lugte en smule surt, når man åbner dem.

- Men hvis anden har en afvigende duft, så er man ikke det mindste i tvivl om det. Det er fordærvet.

I løbet af juleaftensdag har TV 2 modtaget talrige henvendelser om danskere, der har købt en ildelugtende and.

Fødevarestyrelsen er ved at undersøge sagen yderligere, men understreget overfor TV 2, at man som forbruger roligt kan spise sin and, hvis ikke den lugter.

1.100 ferske ænder bliver nu trukket tilbage.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Wednesday, December 23, 2015