Samfund

Lageret blev for lille - julegaver til hjemløse og asylansøgere strømmer ind

”Kære dig. Min store, dejlige familie og jeg håber, at du får en fantastisk jul. Du skal vide, at vi alle sender dig en kærlig tanke.”

Sådan lyder et af de kort, der sammen med en julegave bliver afleveret hos en udsat person på kanten af samfundet. 52 frivillige fra organisationen Fatimas Hånd trodser i disse dage mørke, regn og blæst og indsamler julegaver fra gavmilde danskere på Rådhuspladsen i København.

På blot tre dage er flere end 1300 gaver blevet afleveret, og det betyder alverden, forklarer stifter af Fatimas Hånd, Anders Jensen.

- Julen er hjerternes fest, og vi skal huske de mennesker i Danmark, som har det svært. Der er ikke mange, der taler om dem eller med dem. Nu får de en julegave og en god hilsen, som de forhåbentlig kan gemme for altid, siger han til TV 2.

Nyt og gammelt

Under en markise skærmet for den værste regn er indpakningen i fuld gang. Gemt i det julede gavepapir findes huer, vanter og tøj, men også gavekort til Netto, McDonalds og Matas.

- Rigtig mange har været forbi, og det er alle slags mennesker. Selv de, der bare er gået tilfældigt forbi, stopper op. Når de ser, hvad vi laver, går de videre på juleshopping og kommer tilbage med en gave et par timer senere, siger Anders Jensen.

Der er både afleveret nye og brugte gaver, og mens de frivillige pakker ind, skal giverne selv skrive et kort.

Anders Jensen og de andre frivillige holder markisen. Den er knækket i vintervejrets blæst og regn.

1300 gaver på tre dage

Med flere end 1300 gaver på tre dage har virkeligheden oversteget forventningerne. Stifteren bag Fatimas Hånd forventede nemlig omkring 100 gaver per dag.

- Det er fuldstændig vanvittigt, siger Anders Jensen, der har været nødsaget til udvide gavelageret fra sit eget hjem til nu også at gælde et lokale på Københavns Rådhus.

Og på grund af den store gaveregn begynder de frivillige allerede i morgen at køre ud med julegaver til blandt andet herberger, varmestuer, opholdssteder og asylcentre.

En bedre jul

Organisationen Fatimas Hånd har de sidste tre år ved juletid gjort en indsats for de udsatte i samfundet. De har holdt jul for hjemløse, jul for asylansøgere – og i år forsøger de at komme bredere ud ved at indsamle gaver.

- Vi synes, det var en sjov tanke, at folk skulle tage noget med. Gaven er en ting, men julekortet er ligeså vigtigt. Når man læser julekortene, kan man godt få smil på læben, og det bliver rigtig spændende at aflevere dem, siger Anders Jensen.

Personligt er stifteren stolt og glad over, at så mange danskere har lagt vejen forbi Rådhuspladsen med en gave og en kærlig hilsen.

- Med en lille indsats kan vi involvere en masse danskere og forhåbentlig give nogle mennesker en bedre jul, siger han.

Indsamlingen af julegaver fortsætter til lillejuleaften klokken 21.00 på Rådhuspladsen i København.