Samfund

Efter smadring af Kähler-vaser: Nu afslører hun sandheden bag

En begivenhed på Facebook, der ifølge beskrivelsen havde til formål at smadre vaser af mærket Kähler søndag den 20. december, har høstet stor opmærksomhed.

Over 2000 mennesker havde tilkendegivet, at de var interesserede i at deltage i arrangementet, som fandt sted på Kongens Nytorv i København.

Arrangementet endte dog med at blive lidt af en fuser, hvis man havde forventet smadrede Kähler-vaser over det hele. Det endte nemlig med, at der kun blev smadret fire vaser til det stort anlagte arrangement.

- Folk går mere op i vaser end asylpolitik

Men det betyder ikke, at arrangementet var en fuser. En af initiativtageren bag Facebook-begivenheden Heidi Wedelberg Bjørnum havde nemlig en helt anden agenda end at smadre vaser.

- Det her event er kun blevet så stort fordi folk vælger at gå mere op i vaser end eksempelvis i asylpolitik, siger hun.

En anden af initiativtagerne, som hedder Dina Dinesen, har skrevet et længere udredende indlæg på den side, der oprindeligt havde til formål at smadre Kählervaser. I indlægget fortæller hun om sin kammerat Reza, der ifølge hende blev sendt hjem til Afghanistan til den sikre død.

- Desværre fik jeg ret

Om sin noget alternative metode til at få mediernes opmærksomhed, som i øvrigt lykkedes i stor grad, skriver hun.

- Jeg ville lave en test; Hvad synes danskerne er vigtigst; Et menneskeliv eller en vase? Hvad ville bringe mig I medierne? Jeg havde en fordom om, at vasen var svaret.

Og ifølge hende fik hun ret i sine forudsigelser.

- Desværre havde jeg ret. Reza var ikke vigtig nok til at komme I medierne, ikke vigtig nok til at folk sendte passionerede beskeder, og til at landet er opmærksom på ham. Men det var et par vaser, der ikke engang findes derimod.

Lavede blogindlæg samtidig med Kähler-begivenhed

Samtidig med at Dina Dinesen lavede Facebookbegivenheden, som havde til formål at smadre Kählervaser, lavede hun et blogindlæg om 19-årige Reza.

- Det blogindlæg har ikke fået nogen som helst opmærksomhed. Til gengæld er der i dag folk,  der har truet forskellige mennesker på livet . For at redde den her, siger Heidi Wedelberg Bjørnum, mens hun peger på den Kählervase hun står med i hånden.

Hun afslutter sin tale med at tage Kählervasen ned i en pose og smadre den ned i jorden – til stor jubel for de fremmødte.