Samfund

To danskere hos Islamisk Stat dræbt i droneangreb

Aktivister hævdede i sidste uge, at et dansk IS-medlem var blevet dræbt. Nu bekræfter kilder blandt IS-krigere i Syrien, at to danskere døde i angrebet. Det skriver Politiken søndag.

De dræbte var begge 28 år og danske statsborgere, og de kom fra København.

De blev dræbt samtidig ved et amerikansk droneangreb i Raqqa, der er hovedstaden i bevægelsen Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Det bekræfter kilder blandt de militante islamister i Syrien samt flere personer i Danmark med kendskab til sagen over for Politiken.

Hemmeligt droneprogram skal dræbe IS-krigere

De to mænd sad mandag i sidste uge i en bil, da et hellfiremissil fra en amerikansk drone efter alt at dømme slog ned og ramte køretøjet.

For få måneder siden udtalte amerikanske embedsmænd til avisen Washington Post, at CIA og amerikanske specialstyrker har indledt et hemmeligt droneprogram for at opspore og dræbe centrale personer hos IS.

Programmet er uafhængigt af USA's øvrige militæroffensive tiltag mod IS.

Hvorvidt danskerne har været så højt placeret hos IS, at de har været selve målet for et droneangreb, står ifølge avisen uklart.

Dødsfald er ikke bekræftet af Udenrigsministeriet

Ingen af de dræbte har ifølge Politikens oplysninger kæmpet ved frontlinjen for IS. Men den ene har ifølge flere kilder arbejdet med logistik og kommunikation og hjælp til at opbygge beskadiget infrastruktur i Raqqa.

Det arbejde havde angiveligt givet ham en ledende, lokal rolle.

Udenrigsministeriets Borgerservice har ikke svaret på henvendelser om, hvorvidt man er bekendt med sagen. Politiets Efterretningstjeneste (PET) har heller ingen kommentarer.