10-årig syrisk pige har lært dansk på seks uger

Joud Saleh kom til Danmark for seks uger siden efter at være flygtet sammen med sin familie fra det borgerkrigsramte Syrien.

Allerede nu har hun så godt som lært dansk og imponerer i den særlige ’modtageklasse’ på Skolegades Skole i den nordjyske by Brønderslev. Det skriver TV 2 NORD.

- Jeg lytter til dansk fjernsyn som Ramasjang og Ultra (DR-børnekanaler, red.), lyder en del af den 10-årige piges egen forklaring på, hvordan hun har fået det danske sprog ind under huden.

Joud Saleh tilføjer, at hun hver dag læser og skriver på dansk i fire timer, når hun er kommet hjem fra skole - se interview med hende øverst i artiklen.

I den særlige klasse for flygtningebørn har Joud Saleh, trods kun halvanden måned i Danmark, for eksempel ikke problemer med at fortælle sin lærer, hvornår der er tale om henholdsvis navneord og udsagnsord.

Se eksempel fra undervisningen af Joud Saleh i videoen herunder (artiklen fortsætter under videoen).

Lærer: Meget usædvanligt

Ifølge Joud Salehs lærer, Bjarne Axelsen, er det meget usædvanligt, at den syriske pige har kunnet lære sproget så hurtigt.

- Jeg har ikke lavet nogen statistisk undersøgelse over alle børn, der kommer til Danmark, men det ér specielt, for det tager normalt rigtig lang tid at få sproget ind under huden, siger Bjarne Axelsen og tilføjer, at han tidligere har undervist voksne, hvor det tog lang tid for dem at forstå, hvordan sproget er bygget op.

På grund af Joud Salehs store fremskridt bliver det nu overvejet, om hun skal sættes i en ’rigtig’ klasse med danske elever.

Flygtninge lærer dansk med Nik og Jay

TV 2 har tidligere fortalt historien om, hvordan blandt andet Nik & Jays sang ”Novembervej” for en gruppe udlændinge på sprogskole i Herning er blevet en genvej til det svære danske sprog.

Alt kan synges, lyder filosofien på sprogkurset Lærdansk i Sangens Hus, som du kan læse mere om her – og se indslag om i videoen herunder: