Samfund

Landsbyboere betalte selv ny sportshal: Nu får de penge tilbage - før tid

Tirsdag røg der tusindvis af kroner ind på bankbøgerne hos 89 familier i landsbyen Vebbestrup nord for Hobro.

Pengene kommer med et stort ”Tak for lån” fra byens idrætshal.

For ti år siden, da der skulle skaffes penge til bygningen af en ny idrætshal i byen, tegnede de 89 lokale familier nemlig et rentefrit lån på omkring 25.000 kroner.

Nu – ti år senere – er hallen for længst bygget og i brug, og hallens økonomi er så god, at lånerne nu kan få deres penge tilbage.

- Dengang vi byggede, sagde vi til hinanden, at nu hænger vi på den. Vi kan ikke give slip, før vi er sikre på, at vi kan udbetale de penge, siger Knud Erik Pedersen.

For ti år siden var han en af de lokale ildsjæle, der gik fra dør til dør i landsbyen og bad om lånene. Siden har han været en af hovedkræfterne bag hallen ”Multiforum”. Hans kone, Lisbeth Pedersen, har været kasserer i alle årene, og har været med til at sikre, at pengene nu kan betales tilbage.

- Jeg stod op klokken syv i morges for at sikre mig, at de nu også var kommet af sted. Det er jo rigtigt mange udbetalinger på én gang. Det var rigtigt godt, siger Lisbeth Pedersen.

Dengang for ti år siden gik hele den lille landsby med knap 400 indbyggere sammen om få bygget en idrætshal. Lisbeth Pedersens far forærede en hektar jord til byggeriet, mens lokale vognmænd, håndværkere og frivillige udførte en stor del af arbejdet, til vennepris eller helt gratis.

Byggeriet endte med at koste 5,7 millioner kroner, pænt under den budgetterede pris. Siden har bestyrelsen passet på pengene, og det betyder, at hallen nu kan betale 2.022.5000 kroner tilbage til landsbyens borgere. Endda før tiden.

Oprindeligt havde gruppen bag halbyggeriet kun lovet, at de ville ”begynde” at betale tilbage i 2015, men nu betaler de altså hele beløbet tilbage på én gang.

Det er en før-julegave!

Pedel Peter Stensballe er en af dem, der tirsdag fik 25.000 kroner ind på bankkontoen:

- Det var sådan en før-julegave. Et eller andet sted havde vi jo ikke regnet med at få dem tilbage. Havde vi ikke fået dem tilbage, så havde det også været lige meget. Hallen er jo med til at holde lidt på huspriserne, og vi er også interesserede i, at vores unge mennesker har noget at gå til eftermiddagen, siger Peter Stensballe.

Og hvis modtagerne af de mange penge er glade i dag, så er afsenderen mindst lige så glad:

- Jeg er stolt på hele byens vegne. Det er et fantastisk projekt. Det betyder, at vi har et samlingssted, hvor vi kan holde fester, hvor vi kan dyrke idræt og hvor vi kan samles. Det betyder rigtigt meget, når vi ikke har så meget andet.

- Vi vidste jo godt, at hvis vi ikke selv gjorde noget, så skete der ingenting. Vi er vant til, at vi selv skal tage initiativ og føre tingene ud i livet. Og det er vi heller ikke bange for, siger den nuværende formand for ”Multiforum” i Vebbestrup, Morten Christensen.