På EU's dødsliste: Frygtet fugl spottet på dansk ø

16x9
En afrikansk hellig ibis spottet på Langeland den 29. november. Foto: Privatfoto / Tommy Jensen

I et oversvømmet område nær Rudkøbing på Langeland var Tommy Jensen forleden ude at gå en tur, da han pludselig opdager, hvad han i første omgang tror, er en af de almindelige fiskehejre, der står i vandkanten.

Tommy Jensen, som har været medlem af Dansk Ornitologisk Forening i 30 år, fik hurtigt kameraet klar og kunne nu kigge nærmere på den store fugl?

Var det en fiskehejre? Nej, den er for hvid.

En stork? Nej.

- Det er en ibis, udbrød Tommy Jensen, der var ude at gå med sin svigersøn.

Hurtigt fik Tommy Jensen taget et par gode billeder, hvorefter han nød at observere fuglen på afstand.

Dødsliste endnu ikke trådt i kraft
Trods den store glæde, det var for en dansk fugleentusiast at se en 70 centimeter høj fugl med oprindelse i Kenya, så er det særprægede syn ikke noget, der begejstrer EU.

Den hellige ibis, som fuglen hedder på dansk, er nemlig på listen over i alt 27 invasive arter i EU.

Det betyder, at enhver dansker med jagttegn i princippet må skyde fuglen året rundt. EU-listen træder dog først i kraft den 15. januar 2016, så jægerne må vente lidt, hvis de har tanker om at hjælpe med at holde arten nede.

Ifølge biolog ved Naturstyrelsen, Helene Nyegaard Hvid, skal listen først offentliggøres i EU-tidende i januar 2016, hvorefter der skal gå 20 dage, inden den er gældende.

- Ifølge EU-kommissionens forordning skal vi ved opdagelse af en ny invasiv art give besked om fundet til Europa-Kommissionen, og desuden er vi forpligtet til – på et tidligt stadie – at starte udryddelsesforanstaltninger, senest inden for 3 måneder. Lige nu er vi dog i en mellemperiode, da EU-listen endnu ikke er trådt i kraft.

- Derfor går vi ikke ud og skyder den enlige ibis lige nu, der er observeret på Langeland, siger Helene Nyegaard Hvid til TV 2, men forsikrer, at Naturstyrelsen holder øje med fuglen og løbende vurderer, om der skal gøres mere.

Den hellige ibis er ikke den eneste art i Danmark, som findes på EU's dødsliste - læs om de andre i grafikken herunder (artiklen fortsætter nedenunder):

Her er de 12 arter, der skal udryddes i Danmark

Mere end 3.000 hellige ibiser i Frankrig
Hellig ibis er en afrikansk fugl, der findes i mange zoologiske haver i Europa. I Frankrig fik fuglene i en zoo tidligere lov til at flyve frit, hvilket betød, at nogle af dem begyndte at yngle uden for fangenskab i 1980’erne.

Flere steder i Europa har hellige ibiser sidenhen haft held til at slippe ud af fangenskab, og det betyder, at der i dag findes flere tusinde, særligt ved den europæiske atlanterhavskyst.

Hellig ibis har vist sig at være altædende og særligt farlig for mange oprindelige arter i Europa, fordi ibiser flere gange er set angribe store terne-kolonier, hvor de spiste eller ødelagde samtlige æg  i kolonien.

I 2005 blev det anslået at op mod 3.000 vilde hellige ibiser levede i Frankrig alene.