Samfund

Scene fra rustur med blowjob-leg fanget på video: "Luder, luder, luder"

Flere kvindelige studerende på CBS har i denne uge fortalt om krænkende og sexistiske lege i forbindelse med årets rustur for de nye studerende.

Blandt andet skulle kvindelige studerende gå i knæ og simulere oralsex med en banan placeret mellem mandlige studerendes ben, mens mændene skulle drikke, hvis ikke de kaldte kvinderne for ludere - se klip fra dette i videoen øverst.

CBS-rektor Per Holten-Andersen har siden startet en undersøgelse for at finde ud af, hvad der helt præcis skete på rusturen, hvis aktiviteter han – hvis det er foregået som beskrevet - tager stor afstand fra.

Det samme gør Patricia Isabell Petersen - en af deltagerne på rusturen, der har fortalt om den ”surrealistisk joke”, som hun kalder prøverne undervejs.

- Jeg synes, det var grænseoverskridende, og jeg synes, det var for meget. Det er magtforholdet, det der med, at lige pludselig så skal jeg ned på knæ foran en fyr, jeg ikke kender.

- Og mine nye klassekammerater skal kigge på, det var ikke noget, jeg havde lyst til at deltage i, siger Patricia Isabell Petersen til TV 2.

Se interview med hende i videoen herunder:

Den 22-årige studerende mener ikke, at man kan sige, det er sjovt:

- For det er igen kvinderne, der kommer ned på et lavere niveau end fyrene, og jeg ser mig som ligestillet med mine mandlige studerende, men lige pludselig så bliver der bare lavet et skel, hvor vi på grund af vores køn kommer længere ned, argumenterer Patricia Isabell Petersen.

Mens hun ikke er den eneste kritiske røst blandt deltagerne ved rusturen, så er der dog ikke fuld enighed om det blandt de studerende.

Uenig: Så det ikke som sexistisk

Carina Hove Sunesen var således også med på turen, og hun kan godt nikke genkendende til de omtalte aktiviteter, men hun er slet ikke enig i fortolkningen af, hvad der skete.

- Jeg oplevede det slet ikke på den måde, jeg oplevede hverken sexisme eller nedgørelse eller nogen som helst ting. Jeg så det som sjove indslag i forbindelse med underholdning på vores rustur og intet andet end det, siger Carina Hove Sunesen og tilføjer:

- Jeg synes, at den kontekst, vi lavede aktiviteterne i, sagde klart og tydeligt, hvad det var. At det var underholdning.

Se interview med Carina Hove Sunesen herunder:

Rektor: Fuldstændig uacceptabelt

CBS er nu i gang med at interviewe 15-20 personer, for at finde ud af, hvad der er sket på rusturen, og i værste fald kan rusvejlederne blive bortvist fra skolen. 

- Hvis det tilnærmelsesvis ligner sandheden, det der er fremstillet i Djøfbladet, så er det fuldstændig uacceptabelt både som rustur, men også indenfor CBS' helt almindelige kodeks og etik, sagde CBS's rektor Per Holten-Andersen tidligere på ugen til TV 2 Lorry.

Det er langt fra første gang, at man hører historier om grænseoverskridende episoder på rusturene på de danske uddannelser.

Blandt andet RUC, Aarhus universitet og Handelshøjskolen i Aarhus har alle strammet reglerne efter uheldige sager.

Se mere om episoden på CBS-rusturen i 19 Nyhederne på TV 2 eller TV 2 PLAY.