Samfund

Marius scorer topkarakterer på stribe: Nu skal han udvises af Danmark

En 30-årig superstudent fra Cameroun skal nu udvises af Danmark. Ingeniørstuderende Marius Youbi har under sin uddannelse i Herning fået topkarakterer på stribe og har i forvejen en bachelorgrad i matematik.

Men nu skal Marius Youbi forlade landet til januar, fordi han efter myndighedernes opfattelse har arbejdet mere, end man må som studerende fra et tredjeland. Det skriver TV MIDTVEST.

Marius Youbi er nødt til at arbejde for at få råd til sine studier, men ifølge hans opholdstilladelse må han højest arbejde 15 timer om ugen.  Han siger selv til TV MIDTVEST, at han havde misforstået reglerne - han troede, at de 15 timer var et gennemsnit, der skulle fordeles over hele året, og har derfor i perioder arbejdet mere.

- Jeg taber alt

Sidste år fik han en bøde på 2500 kroner for at overtræde reglerne. Han betalte bøden og troede dermed, at sagen var ude af verden. Men nu kræver Udlændingestyrelsen altså, at han forlader Danmark - en afgørelse, han har klaget over.

 - Hvis det bliver afvist, taber jeg alt. Jeg er her for at studere. Jeg har et gennemsnit på 10, så jeg synes ikke, at afgørelsen er rimelig, siger han.

- Indbegrebet af god integration

Henning Slavensky er vejleder for Marius Youbi på Aarhus Universitet. Han mener, at der er begået en kæmpefejl fra myndighedernes side:

- Marius er indbegrebet af god integration, og alligevel vil de nu smide ham ud. Han har vist, at han vil og kan, og har allerede fået tilbudt adskillige praktikpladser. Marius har ovenikøbet givet udtryk for, at han gerne vil blive i Danmark og udnytte sin viden her,

Styrelse: Ingen kommentarer

Hverken integrationsminister Inger Støjberg (V) eller Styrelsen for International Rekruttering og Integration vil kommentere den konkrete sag.

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST forklarer styrelsen dog, hvorfor udenlandske studerende maksimalt må arbejde 15 timer om ugen:

"Baggrunden for den begrænsede arbejdstilladelse er, at den studerende opholder sig i Danmark med henblik på at læse på et fuldtidsstudie. Den studerende skal dog ikke afskæres muligheden for at supplere sin forsørgelse med et deltidsjob – på lige fod med alle andre studerende.

Udenlandske studerende måtte indtil 31. december 2014 arbejde 15 timer om ugen. Med reformen om International Rekruttering, som trådte i kraft den 1. januar 2015, blev det ugentlig timeantal, som studerende må arbejde ved siden af deres studier, øget til 20 timer pr. ugen.  Muligheden for at arbejde 20 timer om ugen – lovligt – gælder dog først for studieopholdstilladelser givet i 2015 og frem."