Samfund

Kaos i byggeri af nye supersygehuse: Alt skrider - bør overveje stop

Skred i budgetterne og tidsplanerne for de nye supersygehuse, der skal bygges i blandt andet Skejby, Gødstrup og Viborg, betyder at byggerierne af sygehusene bliver stærkt forsinket og en statsrevisor mener, at nogle af byggerierne nu bør stoppes indtil der er fundet flere penge.

Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Budgetoverskridelserne fremgår ifølge avisen af de seneste statusrapporter udarbejdet til regionsrådet i Midtjylland. Det nye akutcenter i Skejby, som efter planen skulle være færdigt sidst i 2016, er nu udsat til oktober 2017. Den første fase af det nye sygehus i Gødstrup skulle efter planen stå færdigt i januar 2017, men det er nu udskudt i godt to år.

- Det er dybt irriterende, at vi ikke kan holde tidsplanen, siger Bent Hansen (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland til Jyllands-Posten.

Der skal i forvejen spares kraftigt i forhold til de oprindelige planer for byggeriet i Skejby - halvdelen af en administrationsbygning skal spares væk. I Gødstrup blev byggeriet sidste år beskåret med en etage på grund af økonomiske udfordringer, men byggeriet er fortsat presset på tid og penge, skriver Jyllands-Posten med statusrapporterne som kilde.

Sundhedsminister: Rammer har været kendt

Formand for statsrevisorerne Peder Larsen (SF) kalder overfor Jyllands-Posten de nye oplysninger "bedrøvelige".

- Enten bør sygehusbyggerierne have tilført flere penge her og nu, ellers bør man stoppe nogle af byggerierne indtil der er fundet flere penge, siger Peder Larsen til Jyllands-Posten.

Men det afviser sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- De økonomiske rammer har været kendt hele vejen igennem, siger hun til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er ikke kun i Region Midtjylland, de nye byggerier af supersygehuse rammes af besparelser. Planerne for det nye supersygehus i Aalborg, der skal stå klart i 2020, indebærer desuden at det barselshotel, som hidtil har været en del af tilbudet til førstegangsfødende på det nuværende Aalborg Universitetshospital Nord, at barselshotellet ifølge TV 2 Nord forsvinder.

-  Da vi fik midlerne, var barselshotellet en del af patienthotellet, og patienthotellet indgår desværre ikke i de midler, som vi hverken har fået penge eller kvadratmeter til, siger Regionsrådsformand Ulla Astman (S), Region Nordjylland til TV 2 Nord.

Sundhedsøkonom: Ikke så slemt

Til TV 2 siger sundhedsøkonom, cand. scient. Jakob Kjellberg, at budgetproblemerne ikke er katastrofale.

- Det her er ikke så slemt. Det er selvfølgelig ærgerligt at man mister sengepladser, men eksempelvis køkkener er ikke et stort problem, at mangle, så køber man jo bare udefra, siger Jakob Kjellberg til TV 2.

Han regner ikke med at regeringen vil prøve at hjælpe med at finde flere penge til sygehusbyggerierne.

- Man har jo vedtaget ikke at give flere penge til projekterne, for hvis man giver til et, så vil man pludselig have 21 projekter landet over, der gerne vil have flere penge, siger Jakob Kjellberg.

Gå på opdagelse i det interaktive kort herunder og se, hvad sygehusene koster i hver region: